Jump to content

Számol a költségvetése a jótékony IMF-hitellel

2012. 06. 19. 00:00

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ma reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt a jövő évi költségvetésről.

Az államtitkár úgy nyilatkozott, a jövő évi költségvetésbe beleszámolták a bankadó felét. A tranzakciós adót illetően folyamatosan egyeztetnek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével és a bankokkal, ezen tárgyalások eredménye szerepel a költségvetési törvényjavaslatban. Az új adó kulcsa és adóalapja változatlan marad, így a számítások szerint ez az összeg, mely mintegy 283 milliárd forintot jelent, elérhető lesz.

Cséfalvay a kormány óvatos, konzervatív jövő évi tervét az eurózóna változékonyságával és bizonytalanságával indokolta. Összesen 300 milliárd forint tartalék van a költségvetésben, mely tartalmazza az általános tartalékot, a céltartalékot és az Országvédelmi Alapot, egyenként mintegy 100 milliárd forinttal. Az államtitkár szerint az is tartaléknak tekinthető, hogy a költségvetés nem számol az IMF védőhálójának jótékony hatásaival, úgymint erősődő árfolyam és csökkenő állampapírhozamok. Kiemelte, hogy Magyarország törekszik arra, hogy ez a védőháló minél előbb létrejöjjön.

Magyarország jelenleg és a jövőben is képes adósságait a paicról refinanszírozni, a kérdés az, milyen kamatszinten. Az IMF védőhálója valószínűleg alacsonyabb kamatszinteket fog eredményezni, amely így egyben költségvetési megtakarításként jelentkezik. A cél az IMF megegyezés létrejötte, ugyanakkor a költségvetés ezzel a jótékony hatással előre nem számol.

Az államtitkár szerint a tartalékok biztosítják, hogy ha a tervezett 1,6 százaléknál alacsonyabb, vagy akár 1 százalék alatti lesz a növekedés jövőre, akkor is tarthatók a költségvetés számai. Elmondta azt is, hogy a sarokszámokból semmiképpen nem akar engedni a kormány. Tartani szeretné a GDP-arányosan 2,2 százalékos államháztartási hiányt és a csökkenő adósságot, amely GDP-arányosan 76 százalék körül alakul jövőre.