Jump to content

Túl jónak tűnő pénzügyi ajánlatok – ne dőlj be!

2012. 06. 19. 00:00

Ugye ismerjük a „túl jó, hogy igaz legyen” kifejezést? Nos, a legtöbb esetben, így általában a pénzügyi területen is igaz ez a mondás. Természetesen akár mi magunk is részesei lehetünk a szabályt erősítő kivételnek, de a legtöbb esetben sajnos csak károsultként jöhetünk ki a gyanúsan jónak tűnő pénzügyi ajánlatokból.

Bárki kerülhet olyan szorult anyagi helyzetbe, amelyből kijutni csak nagy nehézségek árán tud. Léteznek olyan csaló hitelközvetítők, akik az ilyen helyzetet kihasználva busás jutalékért cserébe hitelügyintézést ígérnek, de a legjobb esetben is csak minimális segítséget nyújtanak. A „Jövedelmet nem vizsgálunk”, a „BAR-lista nem akadály” és hasonló szlogenekkel gyakran találkozhatunk újsághirdetésekben, és internetes oldalakon. Nem szabad azonban bedőlnünk a csalóknak, ne higgyük, hogy ha egy ilyen hirdetésre jelentkezünk, egyszerre minden problémánk megoldódik.

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy nem kell hasonló problémákkal megküzdenünk, sőt, egy kis megtakarított pénzünk is összegyűlt, akkor is jobb, ha óvakodunk a pénzügyi csalóktól. Előfordulhat ugyanis, hogy „kihagyhatatlan ajánlatot” kapunk, vagy „egy soha vissza nem térő lehetőség” kopogtat az ajtónkon, esetleg azt ígérik nekünk, hogy „rövid időn belül megduplázhatjuk a pénzünket”. Ezek az ígéretek azonban szinte kivétel nélkül csak a pénzünk elvesztésére jók. Azért ne essünk abba a hibába, hogy a hasonló szlogenek alapján általános következtetéseket vonunk le, és azt gondoljuk, bárki, aki a megtakarításaink növelését segítő befektetéseket ajánl, az csaló. Léteznek olyan nemzetközi és országos pénzügyi intézmények, és hivatalosan elismert, képzett, megbízható pénzügyi tanácsadók, akik és amik valóban releváns, és hasznos segítséget nyújtanak a megtakarítások terén. A valódi tanácsadók mind engedéllyel rendelkeznek, és ezeket bármikor ellenőrizhetjük a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján.

A befektetéssel kapcsolatos csalásokat a leghatékonyabban úgy védhetjük ki, ha a pénzügyi tanácsadó nevét és engedélyszámát ellenőrizzük a PSZÁF honlapján. A másik módszer a csalás felismerésére, ha a kapott ajánlatot összehasonlítjuk a piacon fellelhető hasonló befektetési lehetőségekkel, és ha azokhoz képest az ajánlat elütően magasnak tűnik, okkal gyanakodhatunk átverésre, és a legjobb, ha alaposan utánajárunk a cégnek, mielőtt döntenénk.

Oldalunkon keresztül olyan valódi pénzügyi szakértőkkel veheted fel a kapcsolatot, akik garantáltan megbízható és hiteles tanácsaikkal segítik a jó döntés meghozatalát.




Fotó: FreeDigitalPhotos