Jump to content

Díjemelés a Budapest Airportnál

2012. 06. 20. 00:00

A Budapest Airport próbálna megszabadulni az idei évre 2,25 milliárd forintra emelt telekadó terheitől. Emiatt, valamint a forgalom csökkenése miatt díjemelésről tárgyal a légitársaságokkal.

A Villággazdaság mai számában Jost Lammers, a Budapest Airport holland vezérigazgatója elmondta, hogy a Malév leállása miatt az idén 8 millió utasra számítanak a tavalyi 8,7 millió után, a gépmozgásban pedig 25 százalékos csökkenést becsülnek. Így a tavalyi 8 milliárd forintos, adózás előtti veszteség az idén sem csökken.

A Malév-csőd miatt hozott intézkedéseken túl mi már nem tudnak tovább karcsúsodni, ezt már nem tudják egyedül elviselni - mondta a vezérigazgató. Ezért biztos, hogy a repülőtéri illetékek, díjak növekedni fognak, ez pedig végső soron a repülőjegy árak növekedéséhez vezet - tette hozzá.

Jost Lammers szerint a magyar államnak pont az ellenkezőjét kellene tennie annak, mint amit eddig tett. „Megdöbbentő például, hogy négy hónapja nem osztották ki a Malév korlátozott repülési jogait fontos célpontokra. Ez azt mutatja, hogy mennyire nem fontos a repülés az állam számára... Ha lett volna rá szándék, a Malév csődje után egy új légitársaság nagyon rövid idő, akár néhány nap alatt elindítható lett volna, mint ahogy azt tették Svájcban, Belgiumban vagy Olaszországban.″