Jump to content

Az új adórendszer növelte a gyermekvállalás kedvet

2012. 06. 21. 00:00

Az NGM szerint az egykulcsos, arányos adórendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az egykulcsos adóval együtt bevezetett családi adókedvezmény ösztönzi a családokat a gyermekvállalásra, ami már a születések számának jelentős emelkedésében is megmutatkozik

A kormány 2010-ben, a hivatalba lépése után bevezetett egy olyan családbarát adórendszert, amelynek köszönhetően tavaly nyolcszázezer szülő megközelítőleg 160 milliárd forintnyi családi adókedvezményt tudott érvényesíteni. A Nemzetgazdasági Minisztérium külön hangsúlyozza ma kiadott közleményében, hogy a családbarát adórendszernek köszönhetően közel 20 százalékkal nőtt a háromgyermekesek reálkeresete.

Kiemelik, hogy az arányos, munkaközpontú gazdaság felé vivő adórendszerben tehát bekövetkezett egy szemléleti váltás, amely szerint az állam a gyermek neveléséhez szükséges jövedelmet a családnál hagyja.

Az idén eddig 5,2 százalékkal született több gyermek, mint 2011 azonos időszakában, az eddig megismert adatok bizakodásra adnak okot.

A gyermekvállalást ösztönző kormányzati lépéseknek - amelyeknek fontos eleme a családi adókedvezmény - köszönhetően sikerült megállítani azt a születésszám csökkenést, amelyet a korábbi kormányok rendkívül hátrányos intézkedései előidéztek - írja közleményében az NGM.