Jump to content

Benyújtották a jegybanktörvény módosítását

2012. 06. 21. 00:00

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ma nyújtotta be a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény új módosító javaslatát. Az új módosítás rendelkezik arról, hogy a Monetáris Tanács legalább öt-, legfeljebb kilenctagú testület. A kormány meghátrált a tanács hatáskörét rendező pontban is, ezek szerint az MT hatáskörébe a stratégiai döntések tartoznak.

A törvénymódosítás első pontja a devizatartalékkal kapcsolatos információkra vonatkozik. „A deviza- és aranytartalék mértékére, összetételére, a tartalékkezelés során kötött egyedi ügyletekre vonatkozó adatok, a tartalékkezeléssel összefüggő döntések és belső szabályok - amennyiben azok nem minősített adatok - az MNB általi nyilvánosságra hozatalukig, de legfeljebb az adat keletkezésétől számított 10 évig nem nyilvánosak. Az adatok ezen határidőn belüli nyilvánosságra hozataláról az MNB elnöke dönt.″

A kormány mostani javaslata rendezi a nemzetközi szervezetek által kifogásolt hatáskör átrendezést is. Ezek szerint a monetáris tanács hatáskörébe tartoznak a stratégiai döntések, az operatív feladatok tehát a jegybank vezetésénél lesznek. Ezzel a kormány újabb ponton hátrált meg a jegybanktörvény ügyében.

A javaslat rendelkezik arról is, hogy „a Monetáris Tanács legalább öt-, legfeljebb kilenctagú testület″. A javaslat szerint a külső tagok száma nem érheti el a belső tagok számának kétszeresét.

A hatáskörre, valamint a monetáris tanács összetételére vonatkozó változások részletes indoklásából kiderül, hogy ezek a pontok az IMF, az EKB, az MNB és az Európai Bizottság véleményét tükrözik.

A jegybankárok felmentésének szabályaival is részletesen foglalkozik az új módosítás. „A Monetáris Tanács (4) bekezdés a) és b) pontja szerinti tagjait a köztársasági elnök, (4) bekezdés c) pontja szerinti tagjait az Országgyűlés kizárólag az Alapokmány 14.2. cikkében meghatározott okokból mentheti fel″.

A most beterjesztett módosító javaslat értelmében hatályát veszíti az idén életbe lépett MNB-törvény 34. paragrafusa, vagyis:
- a jövőben a monetáris tanácsnak nem kell megküldenie napirendjét a kormánynak és
- a monetáris tanács ülésein a kormányt nem képviselheti szavazati jog nélkül a miniszter vagy az általa felhatalmazott személy.