Jump to content

Mennyit kérjek az állásinterjún?

2012. 06. 21. 00:00

Évekig tanultál, és most végre megszerezted az érettségidet vagy a diplomádat? Ám még sosem dolgoztál sehol, ezért nem tudod, hogy mit válaszolj, ha megkérdezik egy állásinterjún, hogy mekkora fizetést szeretnél? Nehéz jól válaszolni. Ha túl alacsony összeget mondasz, lehet, hogy évekig kevés pénzért fogsz dolgozni, holott kaphattál volna többet is, ha pedig túl magasat, akkor nem fognak alkalmazni. Az ideális összeg megtalálása ugyanúgy nem könnyű, mint ahogy jó állást találni sem az.

Először is lássuk, mennyi volt legutóbb az átlagos bruttó kereset Magyarországon: egészen pontosan 219 200 forint, vagyis ez azt jelenti, hogy ehhez az összeghez mérten kell a saját képességeidet, tehetségedet, és gyakorlati tudásod értékét mérned. Azzal azonban számolj, hogy mivel pályakezdő vagy, és még sok tapasztalattal valószínűleg nem rendelkezel, érdemes az átlagfizetésnél valamivel alacsonyabb összeget kérned.

Azt is fontos figyelembe venned, hogy milyen munkahelyre pályázol: vállalkozásoknál 229 200 forint volt az átlagos bruttó kereset, míg a költségvetési szervezeteknél 197 700 forint bruttó bért fizettek az alkalmazottaknak.

Ha annyira jól választottál iskolát és utána szakmát, akár a havi 458 700 forintos átlagos bruttóbért is elérheted, ugyanis ekkora volt az átlagfizetés a pénzügyi szektorban. Ezt követi az információ és kommunikációs szektor, az ezen a területen dolgozók átlagosan bruttó 423 100 forintot kerestek. Amennyiben a villamosenergia-, gáz vagy gőzellátás, illetve légkondicionálás területén szeretnél munkát vállalni, akkor már jóval alacsonyabb bruttó bérre számíthatsz: 376 400 forintnál kisebb összeget kell kérned. A legalacsonyabb összegeket azok kénytelenek beírni, akik az oktatás, és az egészségügy területén szeretnének állást vállalni: bruttó 150 600 forint volt ugyanis ezen a területen a bruttó átlagkereset.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy valójában mekkora összeg ütheti a markodat, ha munkába állsz. Magyarországon jelenleg átlagosan 141 800 forintot kaptak kézhez az alkalmazottak. A fizikai dolgozóknak 98 900 forint, míg a szellemi foglalkozásúaknak 185 800 forint volt a nettó átlagkeresetük.

Természetesen, ahogy telnek az évek, és gyűlik a munkatapasztalatod, egyre értékesebb leszel a munkaadók számára is, így egyre több pénzt kérhetsz a munkádért. A tapasztalaton túl az is sokat számít, hogy hol szeretnél munkát vállalni. Ha Budapesten, akkor valószínűleg kedvezőbb ajánlatot kapsz majd, mint ha az ország más részén tennéd azt, mint ahogy a nagyobb városokban is magasabbak a keresetek a kisebb vidéki városokhoz képest.




Fotó: FreeDigitalPhotos