Jump to content

Tovább nő a tranzakciós adó

2012. 06. 21. 00:00

A jövő évi költségvetés úgy számol, hogy a tranzakciós adóból az állam 283 milliárd forintos bevétellel számol. Ezzel szemben 2014-re már 320 milliárd forintról van szó, mert a decemberi befizetés majd csak következő év januárjában folyik be - mondta el Balog Ádám a Magyar Nemzetnek.

A kormány számításai szerint az éves adóteher 320 milliárd forintot tesz ki, nem pedig 280 milliárdot, ahogyan azt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt héten jelezte.

Ez a 320 milliárd forintos összeg már közelebb van a tárcavezető által jelzett maximálisan beszedhető 300-400 milliárd forinthoz. Mindez arra utal, ha a kormány teljesen meg tudja akadályozni, hogy kikerüljék az adót, akkor is csak kevés kedvezményt tud biztosítani.

A helyettes államtitkár elmondta, számos ponton változhatnak még a tranzakciós adó szabályai, miután a tárca folyamatosan egyeztet a Magyar Bankszövetséggel. A képviselők azután szavaznak majd a tranzakciós illetékre vonatkozó javaslatról, ha a kormány és a Bankszövetség minden részletet tisztázott. A pénzek külföldre irányítását megelőzendő reális, teljesíthető adószabályokat igyekeznek alkotni. Bármikor lehet olyan eljárásjogi rendelkezéseket hozni, amelyek gátat vetnek az adóelkerülésnek. Szóba jöhet például a felső határ bevezetése, miként elképzelhető az is, hogy különféle összegekre különféle adómértékeket szabna, és felvetődött egyes tranzakciók adómentessé tétele is.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a Bankszövetség elfogadhatónak tartja az egy ezrelékes kulcsot, de néhány ezer forintos, egy utalásra megszabott felső határt tartana elfogadhatónak. Matolcsy György május elején azt nyilatkozta, hogy a kormány elvetette az adó felső határát, mert „minden korlát torzító volna″.