Jump to content

Európai Bizottság: jövedékiadót a pálinkára!

2012. 06. 22. 00:00

Az Európai Bizottság hivatalos figyelmeztetést intézett tegnap Magyarországhoz a bolti kiskereskedelmi és a távközlési különadó miatt, és felszólította Magyarországot, hogy egyebek mellett szüntesse meg a pálinka teljes körű jövedékiadó-mentességét. A kormány továbbra sem kívánja módosítani a bizottság által vitatott jogszabályokat és kész arra, hogy álláspontját a kötelezettségszegési eljárásokban az Európai Bíróság előtt is megvédje.

Az uniós végrehajtó testület szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy az Európai Bizottság hivatalos figyelmeztetést intézett Magyarországhoz a távközlési szektorral kapcsolatban 2010-ben hozott adóügyi szabályok, illetve a különleges kiskereskedelmi adók ügyében. A Nemzetgazdasági Minisztérium erre reagálva közölte, Magyarország továbbra sem kívánja módosítani a bizottság által vitatott jogszabályokat, mert a kormány álláspontja szerint azok teljes mértékben megfelelnek a közösségi jognak.

A brüsszeli szóvivő magyarázata szerint a hivatalos figyelmeztetés valójában még nem jelenti a kötelezettségszegési eljárás megindítását, hanem pusztán azt, hogy további tájékoztatást kérnek a magyar kormánytól. „Két hónapot adtunk arra, hogy további tájékoztatást adjanak ezekről az adókról. Ha még annak nyomán is aggályaink lesznek, akkor majd megindítjuk a kötelezettségszegési eljárást″ - mondta a szóvivő.

Az Európai Bizottság egyben felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a pálinka teljes körű jövedékiadó-mentességét, tartsa be a környezeti hatásvizsgálatra vonatkozó uniós szabályozást, s mielőbb tiltsa be a hagyományos tojóketreceket.

Giró-Szász András kormányszóvivő tegnapi tájékoztatóján azt mondta, a kormány megadja a válaszokat az Európai Bizottságnak a három kötelezettségszegési eljárás ügyében, s amennyiben a testületet nem győzi meg a magyar álláspont, kész az Európai Bíróságon megvédeni azt. Az 50 literig adómentesen főzhető pálinka, a környezeti hatásvizsgálatok és a tojóketrecek kapcsán indult eljárásról a kormányszóvivő azt mondta: szakpolitikai kérdésekről van szó, ahol szakpolitikai érvek állnak egymással szemben. Szavai szerint mindegyik kérdésben jó pár más uniós tagállammal szemben is megindulnak az eljárások, a tojóketrecek kapcsán például „egyszerűbb lenne felsorolni azokat, amelyekkel szemben nem indul meg″.