Jump to content

Ezeket kell tudnod a lakásbiztosításról!

2012. 06. 22. 00:00

Légijármű ütközése vagy földcsuszamlás – ezekre is mind fedezetet nyújt egy jó lakásbiztosítás. Persze ezeknél jóval gyakoribb a csőtörés, vagy betörés, ahol a kárunkat ugyancsak megtéríti a biztosító, legalábbis ha betartunk néhány alapszabályt.

A saját lakás egyre inkább felértékelődik a mostani időszakban, hiszen a balul elsült devizahiteleket végül rendezni tudó, vagy a részleteket éppen csak törleszteni képes családok valódi küzdelmet folytatnak ezekért. Az értéknövekedés pedig még inkább szükségessé teszi, hogy a megfelelő lakásbiztosítást válasszunk az ingatlanunkhoz, illetve az igényeinkhez.

A lakásbiztosítás fedezetet nyújt a tűzesettől kezdve, a robbanáson, villámcsapáson, árvízen, vandalizmuson át egészen a betöréses lopásig, vagy éppen a csőtörésig. Ám ahhoz, hogy kárigényünket érvényesíteni tudjunk, néhány szükséges intézkedést észben kell tartanunk még a veszteségek bekövetkezésekor is.

Például betörés esetén nyilvánvaló, hogy ki kell hívnunk a rendőrséget. De azt már kevesebben gondolják, hogy ha kisebb tűz keletkezik a konyhában, ami mondjuk megrongálja a sütőt, vagy a hűtőszekrényt, akkor is ki kell hívnunk a megfelelő szervet, amennyiben magunk is meg tudtunk birkózni a lángokkal. Más különben ugyanis a biztosító elutasíthatja a fizetést.

Ha viszont csőtörés történik, akkor a káreset után azonnal érdemes fotót készíteni a helyszínről – erre a ma használt mobilok gyakorlatilag mindegyike alkalmas, ezzel lehet elkerülni a későbbi vitákat. Ilyenkor az esetet azonnal jelenteni kell a biztosító felé, majd a helyszíni szemléig kötelesek vagyunk gondoskodni arról, hogy a kár ne legyen nagyobb mértékű. Tehát csőrepedés esetén meg kell javíttatni a sérült vezetéket, hogy ne ázzon el még jobban a lakás. Ezt először nekünk kell fizetni, majd a biztosító visszatéríti az összeget, tehát fontos, hogy ne mulasszunk el számlát kérni. Emellett célszerű megtartani a sérült vezetékszakaszt is, ugyancsak egyértelművé téve a későbbiekben a helyzetet.

Szintén fontos lehet, hogy amennyiben van lakásbiztosításunk, és nagy értékű ingóságra teszünk szert, annak számláját meg kell őriznünk, hiszen az esetleges kárigényt ezzel tudjuk alátámasztani.

Az, hogy esetünkben melyik a legjobb biztosítási ajánlat, viszonylag könnyen el tudjuk dönteni, hiszen számos olyan oldal áll rendelkezésünkre a neten, ahol az egyes társaságok díjait és feltételeit összehasonlíthatjuk. Nem árt azonban ezen felül alaposan utánanéznünk a kedvezőnek tűnő ajánlatoknak, hiszen nem kizárt, hogy valamelyikre plusz kedvezményt kaphatunk, amennyiben például a szokásosnál hosszabb időre kötünk szerződést.




Fotó: FreeDigitalPhotos