Jump to content

Magyarország az egyik legolcsóbb

2012. 06. 24. 00:00

Az Európai Uniós tagállamok között Bulgáriában a legolcsóbb az élet, Magyarország pedig a negyedik helyen áll Lengyelország és Románia mögött, a fogyasztói árak relatív szintje alapján. Itthon a fogyasztói árak az EU-s átlaghoz képest 2011-ben 62 százalékon álltak.

Ha az EU átlagát 100 százaléknak vesszük, akkor a dán árak ennek átlagosan 142 százalékára, a bolgár árak azonban csak az 51 százalékára rúgnak átlagosan. A legdrágább országok között az északi országokat találjuk. Az uniós országokhoz képest Svájcban még drágább az élet, az árak szintje az uniós átlag 162 százaléka.

Az egyes termékkategóriában nagyon az eltérések. Az alkohol és dohánytermékek Írországban a legdrágábbak és nem Bulgáriában, hanem nálunk legolcsóbbak az uniós átlaghoz viszonyítva. Az élelmiszerárak Dániában a legmagasabbak, Bulgáriában a legalacsonyabbak, de alacsonyak még Romániában és Lengyelországban is, míg Magyarországon a relatív árszint magasabb, mint Csehországban.

Magyarországon a legerősebben a fogyasztói energiaárak és a személygépjárművek árai konvergálnak az uniós átlaghoz, ezeknél nagyjából az uniós átlag körüliek a hazai árak.

Magyarország Bulgária és Románia után a harmadik legolcsóbb országnak számít az Eurostat listája alapján az éttermek és hotelek áraiban, az árak ezeknél az uniós átlag 52 százalékát teszik ki.

Magyarország az egyik legolcsóbb uniós ország

2012. június 24. | 10:40
Küldés e-mailben
Nyomtatható verzió
Hozzászólás
Bulgáriában a legolcsóbb az élet, Dániában pedig a legdrágább a fogyasztói árak relatív szintje alapján az Európai Unióban. Magyarországon a fogyasztói árak az uniós országok átlaghoz képest 2011-ben 62 százalékos szinten álltak.

hirdetés

Ha az EU átlagát 100%-nak vesszük, akkor a dán árak ennek átlagosan 142%-ára, a bolgár árak azonban csak az 51%-ára rúgnak átlagosan. A legdrágább országok között az északi országokat találjuk. Az uniós országokhoz képest Svájcban még drágább az élet, az árak szintje az uniós átlag 162%-a.

Az egyes termékkategóriában nagyon az eltérések. Az alkohol és dohánytermékek Írországban a legdrágábbak (163%), és nem Bulgáriában (64%), hanem hazánkban legolcsóbbak (63%) az uniós átlaghoz viszonyítva. Az élelmiszerárak Dániában a legmagasabbak (136%), Bulgáriában a legalacsonyabbak (67%), de alacsonyak az élelmiszerárak Romániában (68%) és Lengyelországban (69%) is, míg Magyarországon a relatív árszint itt 83%, magasabb, mint Csehországban (80%).

Magyarországon a legerősebben a fogyasztói energiaárak (101%) és a személygépjárművek árai (92%) konvergálnak az uniós átlaghoz, látható, hogy ezeknél nagyjából az uniós átlag körüliek a hazai árak.

Magyarország Bulgária és Románia után a harmadik legolcsóbb országnak számít az Eurostat listája alapján az éttermek és hotelek áraiban, az árak ezeknél az uniós átlag 52%-át teszik ki.