Jump to content

Hogyan írjunk végrendeletet?

2012. 06. 25. 00:00

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi lesz a hosszú éveken át gyűjtött pénzzel és vagyonnal, ha mi már nem leszünk. Számunkra már nem lesz fontos, de a szeretteinkről való gondoskodásban még segíthet. Arról, hogy kire szeretnénk hagyni a vagyonunkat, a végrendelet segítségével dönthetünk. A végrendelet írásának azonban megvannak a maga szigorú szabályai, amelyeket ha nem tartunk be, érvénytelennek számít. Ezért megpróbálunk segíteni, hogy pontosan, a szabályok betartásával készíthesd el azt.

A végrendeletek érvénytelenségének leggyakoribb oka az alaki-formai hiba. Ha ugyanis nem tartjuk be a végrendelet írására vonatkozó szabályokat, érvénytelen a teljes végrendelet. Ennek kiküszöbölésének legbiztosabb módja, ha a végrendelet közjegyző jelenlétében írjuk, vagy az általunk írott végrendeletet közjegyzőnél helyezzük el letétben. Így ugyanis garantált, hogy formai hiba nem marad a végrendeletben. A közjegyzőnél való letétbe helyezésnek van még egy nagy előnye: míg az otthon tartott papírral könnyen előfordulhat, hogy soha elő sem kerül, a közjegyzőnél letétbe helyezett végrendeletet kötelező nyilvántartásba venni, hogy amikor a hagyatéki tárgyalás van, azt feltétlenül figyelembe vegyék.

Végrendeletet írhatunk otthon kézzel is, ez a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás. Fontos, hogy az örököst a végrendeletben pontosan nevezzük meg, írjuk le a születési helyét és idejét, és az édesanyja nevét is, a végrendeletet pedig feltétlenül alá kell írni, anélkül érvénytelen. A géppel írott, vagy ügyvéd által készített végrendelet esetében szükség van két tanú aláírására, amely nem lehet azonos az örökösök szignójával.

Jó, ha azzal is tisztában vagyunk, hogy örököseink nemcsak a megtakarításainkat, vagyonunkat öröklik, de a tartozásainkat is. Igaz, az örökösök dönthetnek úgy, hogy visszautasítják az öröklést, és az visszaszáll az államra, azonban nem válogathatnak: ha visszautasítják, akkor nemcsak a tartozástól mentesülnek, de az örökölt vagyonról is lemondanak.

És mi van akkor, ha a végrendelet megírása után valamikor úgy döntünk, hogy megváltoztatjuk a döntésünket? A végrendeletet bármikor módosíthatjuk szóban és írásban is, és vissza is vonhatjuk. Ha szóban szeretnénk megváltoztatni azt, akkor két tanúval kell bizonyítanunk, hogy az életünket fenyegető rendkívüli helyzetben voltunk a végrendelet módosításakor.





Fotó: FreeDigitalPhotos