Jump to content

MNB: Márciusban árfolyamveszteség miatt nőttek az adósságok

2012. 06. 29. 00:00

A háztartások forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó törlesztők voltak májusban, és a tranzakciókat tekintve a háztartások több hitelt fizettek vissza, mint amennyit felvettek, a gyengébb forintárfolyam miatt azonban mégis nőtt a lakosság devizahitel állománya - jelentette pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézetek összevont mérlegének szezonálisan nem igazított adatai alapján.

A háztartások 2009 márciusa óta minden hónapban több devizahitelt törlesztenek, mint amennyi új hitelt felvesznek. A háztartások mind a forint-, mind a devizabetéteik állományát csökkentették. A deviza betétkivonás az elmúlt egy évben egyedül februárban tört meg. A háztartások nettó pozícióját nem a betétkivonási és hiteltörlesztési tranzakciók változtatták meg, hiszen a betétekből 21,3 milliárdot vontak ki, a hiteltörlesztés 20,5 milliárd forinttal haladta meg a felvételt.


Alapvetően a forint svájci frankhoz és euróhoz mért 4,5, illetve 4,4 százalékos májusi gyengülése miatt, 203 milliárd forintnyi árfolyam és egyéb átértékelődési veszteséggel a háztartások deviza adóssága 177,6 milliárddal emelkedett májusban annak ellenére hogy 25,5 milliárddal több devizahitelt törlesztettek, mint amennyit felvettek. A devizabetéteken elért 54,4 milliárd forintnak megfelelő árfolyamnyereség viszont meghaladta a 13,6 milliárdnyi betétkivonást, így a lakossági devizabetét állomány is nőtt, ha jóval szerényebb mértékben is mint az adósságok.