Jump to content

Félünk a betöréstől, mégsem számítunk rá

2012. 07. 17. 00:00

A betöréstől féltik a leginkább a magyarok az otthonaikat, mégsem számítanak arra, hogy ez bekövetkezik – derül ki az egyik Magyarországon is működő biztosítótársaság nemrég készült felméréséből.

A biztosítótársaság kutatásában résztvevők közel 70 százaléka közölte azt, hogy az otthonát érte már kár, leggyakrabban csőtörés, ablaküvegtörés történt, és gyakori, hogy viharok okozta károkat az otthonukban. Csak a megkérdezettek egynegyede mondta azt, hogy még soha semmilyen kár nem történt az otthonával. Vagyis a statisztika szerint négy lakásból háromban előbb vagy utóbb történik valamilyen kár. A károk nagysága sok tényezőtől függ, történhet csupán néhány ezer forintos veszteség, de az is előfordulhat, hogy egy tűz vagy egy vihar a több milliós értékű lakás teljes megsemmisülését okozza.

Az otthonunk épségét veszélyeztető tényezők egy részét ugyan képesek vagyunk megelőzni különböző biztonsági intézkedésekkel, de mindig maradnak olyan események, amelyek kivédhetetlenek, és előre nem sejthetőek. Ezért annyira fontos az, hogy biztosítsuk az otthonunkat az olyan károk ellen, amelyek ellen nem tudunk tenni. Így történjen bármi a lakásunkkal vagy a házunkkal, nyugodtak lehetünk afelől, hogy anyagi kárunk nem keletkezik belőle.

És hogy mitől féltjük a leginkább az otthonunkat? A megkérdezettek közel 35 százaléka a betöréstől, a válaszadók közel 23 százaléka a tűztől, 21 százaléka pedig az időjárás okozta károktól tart a leginkább. Mindössze a megkérdezettek valamivel több mint 12 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem félti a lakását.

A felmérés adataiból az is látszik, hogy az aggodalom, a félelem a legtöbbünkben munkálkodik az otthonunkat érő betörés vagy tűzvész kapcsán, mégsem tartjuk valós, reális veszélynek az ilyenfajta károk megtörténtét. Akkor mégis mi az, amit reális veszélyforrásnak tekintünk? A legtöbben, a megkérdezettek közel 64 százaléka tart attól, hogy csőtörés történik a lakásában, közel 45 százaléka pedig ól, hogy a fagyasztószekrény tönkremegy, 39 százaléka attól, hogy a házon kívül tárolt vagyontárgyait, például az autóáellopják.

A felmérésre adott válaszokból úgy tűnik, hogy a legtöbben a nagyobb károktól félnek ugyan, de azt nem gondolják, hogy az a saját otthonukat valóban fenyegetheti. Jóval inkább tartunk attól, hogy a házunkban csőtörés történik, vagy elromlik a fagyasztószekrényünk, mint, hogy betörnek az otthonunkba.

Idővel azonban sokan rádöbbennek arra, hogy legyen valaki bármennyire szerencsés, kisebb-nagyobb károk bárkinek a lakását érhetik. Jó ezekre előre felkészülni, és még a katasztrófa előtt bebiztosítani az otthonunkat, amiben élünk, és amiért évekig, évtizedekig dolgoztunk, hogy az értéke megmaradjon, és anyagi kár ne érjen bennünket.

Fotó: FreeDigitalPhotos