Jump to content

A kormányalakítás után érkezhet Szerbiába az IMF

2012. 07. 26. 00:00

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége csak az új szerb kormány megalakulása után, annak meghívására jöhet Belgrádba - jelentette ki csütörtökön az IMF belgrádi irodavezetője.

Bogdan Lissovolik hangsúlyozta, hogy a látogatás konkrét időpontjáról még nem volt szó. Szerbia tavaly októberben 1,1 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal. A 18 hónapra szóló hitel feltételei között 4,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány, 2 százalékos gazdaságnövekedés és a közkiadások visszafogása szerepelt.

Az IMF 2012 februári felülvizsgálata után úgy döntött, hogy befagyasztja a hitel folyósítását az új szerb kormány megalakulásig, mert megítélése szerint a balkáni ország 2012. évi költségvetése nincs összhangban a hitel feltételeivel.

A Valutaalap azt üzente Belgrádnak, hogy az új kormánynak meg kell változtatnia a munka törvénykönyvét és megreformálni a nyugdíjrendszert, valamint csökkenteni a közalkalmazottak számát. Az IMF értékelése szerint mértéküket tekintve az államkötvény-kibocsátások, illetve az állami kezességvállalások nincsenek összhangban az államháztartási hiányra, valamint az államadósságra vonatkozó szerb vállalásokkal.

Az IMF az idén 5,25 százalékos államháztartási hiányt vár Szerbiában a tavaly novemberben összeállított pénzügyi tervben szereplő 4,25 százalék helyett.