Jump to content

Drága az oktatás? Készülj fel időben!

2012. 07. 26. 00:00

Az oktatás sosem volt olcsó, de most különösen sokba kerülhet, amennyiben gyermekünknek nem sikerül államilag finanszírozott képzésben részt vennie. Jó esetben megússzuk félévente 150 ezer forinttal, de akad olyan kar is, ahol szemeszterenként több mint 1 millió forint szükséges. Van azonban jó hír is: mindez előre látható, ezért fel tudsz készülni rá!

Az oktatás a legjobb befektetés egy gyerek esetében, ám ez komoly költségeket jelent egy-egy család életében. Kezdve az általános iskolától, ahol minden nyár végén több tízezer forintos kiadást jelent csak maga az, hogy a kisfiúnk vagy kislányunk beül jön az iskolapadba.

A szükséges ráfordítás pedig idővel csak növekszik, hiszen külön órákat kell fizetnünk vagy az érdeklődési kör szélesítése, vagy a tanulmányi eredmények javítása érdekében. Arról nem is beszélve, hogy a felsőoktatásban az államilag finanszírozott helyek száma drasztikusan lecsökkent. Így ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk legalább egy alapdiplomával rendelkezzen, félévente minimum 150 ezer forinttal kell számolnunk, ami a képzés legkevesebb három éve alatt 900 ezer forintot jelent. Ha azonban orvosi egyetem is szóba jöhet, akkor ennél sokkal mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen ott egy félév már több 1 millió forintba kerül.

Elképesztő számok a magyar átlagfizetéshez képest. Szerencsére azonban már gyermekünk születésekor tudjuk, hogy később pénzt kell fordítanunk a taníttatására, így időben felkészülhetünk ezekre a kiadásokra! Számos hosszú távú befektetési forma létezik, amellyel a megtakarított pénzt tovább gyarapíthatjuk, hogy az majd fedezze, vagy legalábbis elviselhetővé tegye az oktatás költségeit.

Választhatunk befektetéssel kombinált életbiztosítást, vagy nyithatunk tartós befektetési számlát (TBSZ), de a gyermek születése után elérhetővé váló, az állam által támogatott babakötvény is jó megoldás lehet. A lényeg az, hogy tudatosan takarítsunk meg, és ragaszkodjunk is a célkitűzésünkhöz, vagyis az évek során lehetőleg ne maradjon ki egy hónap sem, amikor félreteszünk valamennyit a fizetésünkből.

Egyáltalán nem könnyű megválasztani a mi elképzeléseinknek leginkább megfelelő eszközt, különösen úgy, hogy a megtakarításunkat legalább tíz évre előre kell tervezni. Nem kell azonban egyedül végigjárnunk az utat: pénzügyi tanácsadók segíthetnek kialakítani a megfelelő befektetési stratégiát. A mienknél nagyobb rálátásuk a megtakarítási formák világára a hosszú évek alatt többszörösen kifizetődhet!