Jump to content

5 tipp, hogy kiválaszd a lakóhelyed

2012. 07. 27. 00:00

Gondolkodtál már azon, hogy elköltözz a munkád miatt? Egyáltalán biztos, hogy jelenleg épp azon a helyen élsz, ahol valóban a legjobban megéri számodra? Van néhány olyan tényező a lakások ára, vagy az albérlet költségei mellett is, amit mindenképpen érdemes mérlegelned, akár gondolkodsz az elköltözésben, akár nem. Íme 5 tipp, ami segíthet a döntésben!

1. Ingázás: biztosan megéri?

Kutatók szerint rosszul hathat a boldogságunkra, ha folyamatosan ingáznunk kell a munkánk miatt. A Zürichi Egyetem munkatársai kimutatták, hogy azok, akik átlagosan legalább 46 percet töltenek naponta azzal, hogy eljussanak a munkahelyükre, majd ugyanennyit utaznak hazafelé, 19 százalékos fizetésemelést kellene kapniuk ahhoz, hogy ugyanolyan boldogak legyenek, mint nem ingázó társaik. Tehát mindenképpen figyelj az utazási időre, ha kiválasztod a lakhelyed!

2. Vigyázz a vagyonos szomszédokkal!

Kutatások bizonyítják, hogy a csoportnyomás ereje hatalmas szerepet játszik az életünkben – és nincs ez másképp a szomszédokkal sem. Ha azt látod magad körül, hogy a körülötted élők sokat költenek, az téged is arra fog ösztönözni, hogy több pénzt adj ki a kezedből, mint egyébként tennéd.

3. Barátok és család: kell a közelség

A családtagjaink és a barátaink azért vannak, hogy boldogabbá tegyék az életünket. Egy néhány éve készült kutatás szerint egy átlagos angol állampolgár, aki szinte mindennap együtt van a családtagjaival, vagy barátaival ahelyett, hogy hetente csak 1-2 napot töltene velük, annyival boldogabbnak számít, mintha legalább 500 ezer forinttal többet keresne évente. Vagyis közel élni a családhoz és az ismerősökhöz kifizetődő, legalábbis érzelmileg.

4. Számolj az útiköltséggel is!

Az ingázás nem csak a boldogságodra, hanem a pénztárcádra is hat: a túl sok utazás jelentősen csökkentheti a valóban kézhez kapott fizetésed. Ha netán épp a munkahelyváltás kapujában állsz, és az új állás jobban fizet, mint a jelenlegi, mérlegeld, hogy az utazással nem megy-e el több pénzed, mint amennyivel nő a fizetésed! Ez különösen a jelenlegi, soha nem látott magasságban lévő üzemanyagárak mellett érvényes.

5. Közlekedés és munkanélküliség

Közgazdasági tanulmányok kapcsolatot mutattak ki a munkanélküliség és a lakásbirtoklás között. Az egyik magyarázat szerint azok, akik rendelkeznek saját házzal, vagy lakással nehézkesnek tartják a költözést, illetve nem szívesen válnak meg az ingatlanuktól egy állás érdekében. Ebben jelent nagy segítséget, ha jók a közlekedési lehetőségek, mivel így könnyen el lehet jutni a munkahelyre, és onnan haza. Ha a lakóhelyed kiválasztását mérlegeled, ezt is vedd figyelembe!



Fotó: FreeDigitalPhotos