Jump to content

Borús kilátások a családok számára

2012. 08. 03. 00:00

Tízből hat család vélekedett úgy, hogy bevétele kevésbé nő a következő időszakban, mint az infláció – derül ki egy júniusi felmérésből. A nem éppen derűs kilátások között különösen fontos, hogy legalább a megtakarítás ne veszítsen az értékéből, vagy is legalább akkora hozamot lehessen elérni, mint amennyivel az árak emelkednek.

A családok egyúttal a hitelkamatok emelkedését is várják: a felmérésben résztvevők 47 százaléka szerint nő, további 30 százalék szerint pedig a jelenlegi szinten marad a kölcsönök után fizetendő összeg. Ez magyarázhatja, hogy a lakosság 26 százaléka egyáltalán nem tartja alkalmasnak a mostani időszakot hitelfelvételre, míg tízből hét család nyilatkozott úgy, hogy soha nem venne föl banki kölcsönt.

A megkérdezett háztartások 87 százaléka vélekedett úgy, hogy az infláció mértéke tovább növekszik majd, a válaszadók többsége pedig arra számít, hogy a következő tizenkét hónapban körülbelül 9 százalékkal drágul az élet.

Ez jóval magasabb annál, mint a tavaly mért éves infláció, ami 4,1 százalékot tett ki, tehát ennél nagyobb hozammal kecsegtető megtakarítást kellett ahhoz választani, hogy valódi nyereséget érjünk el. Ez különösen fontos tényező akkor, amikor egyébként a valós jövedelem csökkenése várható. A legbiztonságosabb eszközök mindezt garantálták, hiszen az egyszerű banki lekötések kamata jelenleg is 7 százalék körül van, de 8 százalék feletti éves hozamot az akciós állampapírokkal is el lehet érni.

A felmérés egyébként arra is rámutatott: a válaszadók egyharmada bizonytalan azon kérdés eldöntésében, hogy felhasználja-e megtakarításait egy korábban tervezett vásárlásra, miközben a családok 24 százaléka szerint most semmiképp sem érdemes nagyobb háztartási eszközt vásárolni.

Mindez összefüggésben állhat azzal, hogy a háztartások számára továbbra is komoly kockázatot jelent a munkahelyük biztonsága, ami t jól jelez, hogy a megkérdezettek pontosan fele számít a munkanélküliség növekedésére.

Pénzügyi tartalék képzése a családban talán még sohasem volt ennyire fontos, mert váratlan esemény előbb vagy utóbb történik, a várakozások szerint pedig ezekre nem nyújt fedezetet a gazdasági helyzet javulása. Bár egyes szakemberek szerint a tartalék mértékének legalább a család hat havi bevételével kell egyeznie, ezt nem minden esetben könnyű kivitelezni. Törekedni azonban mindenképpen erre kell, mert nem csak a mosógép, vagy a hűtő elromlása történhet meg, hanem a munkahely elvesztése is, a kiesést pedig már rövid távon is lehetetlen az egyre dráguló hitelekből pótolni.



Fotó: FreeDigitalPhotos