Jump to content

KT: Tartható a hiánytervezet

2012. 08. 09. 00:00

Mind az idei, mind pedig a jövő évi költségvetés finanszírozható a jelenlegi formájában – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács (KT) elnöke szerint az idén tartható a kormány által előirányzott 2,5 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiánycél, ugyanakkor a 2013-as növekedési pályát kockázatok övezik.

Kovács Árpád a lap csütörtöki számban közölt interjúban hangsúlyozta: javult a költségvetés pozíciója, a júliusi jelentős többletben azonban "semmi komplikáció nincs": az év ezen hónapjában általában szufficittel zár az államháztartás, ennek hátterében pedig elsősorban a megugró adóbevételek állnak. A szakember kitért arra is: a Költségvetési Tanács vélekedése e téren megegyezik a piaci elemzők prognózisával, amely szerint van esély a kormány által várt 2,5 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesülésére. Ám negatív hatást az okozhat, ha a kormány által várt 0,2 százalékos gazdasági növekedés helyett recesszió lesz az év egészében.

Kovács Árpád hozzátette: a jövő évre szólóan azonban vannak bizonytalanságok, annak ellenére, hogy csakúgy, mint az idei, a 2013-as költségvetés is finanszírozható. Az elnök megjegyezte azt is: a kormánynak az az érdeke, hogy a központi költségvetés külső forrásbevonása olcsó legyen, éppen ezért van szükség a mielőbbi megállapodásra az IMF–EU-párossal. Az Állami Számvevőszék korábbi elnöke úgy tartja: erre akár ősszel is sor kerülhet, legkésőbb azonban kora tavasszal aláírható lesz Magyarország új nemzetközi hitelkerete.

A 2013-as büdzsé tervezetével kapcsolatban a szakember azt is elmondta: bevételi oldalon merülhetnek fel gondok, illetve a gazdasági növekedés jövőre mérsékeltebb lehet a költségvetésben tervezett 1,6 százaléknál. Kiemelte: a piac ennek a felét várja, s egyszázalékos eltérés százmilliárdos bevételkiesést jelenthet. Hangsúlyozta azt is: nem vitatják a háromszázmilliárd forintos munkahelyvédelmi program célkitűzéseit, ám ennek finanszírozási háttere "nem tiszta". A háromfős testület egyebek mellett hiányolja még az adóbeszedés hatékonyságjavulását alátámasztó intézkedési terveket is, amelyektől a kormány jövőre százhatvanmilliárd forintos többletbevételt remél.