Jump to content

Új részvénypiaci kategóriát vezetnek be

2012. 09. 03. 00:00

Új részvénypiaci kategóriát vezet be szeptember 3-án a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az úgynevezett technikai bevezetéssel tőzsdére került cégek számára - közölte a BÉT hétfőn a holnapján.

Az úgynevezett "T" kategóriába azok a társaságok kerülhetnek, amelyek a nyilvános kibocsátást mellőzve, pusztán technikai bevezetéssel kívánnak piacra lépni a jövőben. A változás ugyanakkor érinti a BÉT-re már korábban bevezetett részvénykibocsátók egy részét is, a „B” kategóriában ugyanis számos olyan társaság szerepel, amely az elmúlt néhány évben lépett tőzsdére, de nem volt még nyilvános kibocsátása. Számukra 1 év türelmi idő áll rendelkezésre a nyilvános tranzakció végrehajtására a "B" kategóriában maradáshoz.

A közlemény szerint az új kategória bevezetésével a BÉT egyrészt szeretné hangsúlyosabban megkülönböztetni a cégeket, hogy a tőzsde szegmentációja még átláthatóbb legyen. Másrészt a tőzsdére lépést fontolgató társaságok figyelmét is jobban rá kívánja irányítani a technikai bevezetés lehetőségére, mint a szabályozott piaci megjelenés legegyszerűbb formájára.

"A "T" kategóriából a későbbiekben könnyebben fel lehet lépni felsőbb kategóriába, amennyiben az adott cég nyilvános tranzakciót hajt végre - idézi a közlemény Katona Zsoltot, a tőzsde vezérigazgatóját, aki elmondta: biztosak vagyunk benne, hogy ezzel a lépéssel növelni tudjuk mind a jelenlegi „B” és „A” kategória presztízsét, mind a nyilvános tranzakciók megítélését is, hiszen meggyőződésünk, hogy előbb-utóbb minden cég ezeket a magasabb, prémium kategóriákat célozza majd meg”.

Varga-Balázs Attila, a kibocsátási és tagi igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta: a jelenleg a tőzsde "B" kategóriájában szereplő cégek közel felét érinti a változás, ezek az egy év türelmi idő leteltével potenciálisan átkerülhetnek a "T" kategóriába. Az átsorolás a 2005 után tőzsdére került cégeket érintheti, előtte ugyanis a tőzsdére lépés feltétele volt a nyilvános részvény tranzakció lebonyolítása. Az elmúlt néhány évben több cég is technikai bevezetéssel került tőzsdére, például a Biomedical, a Kulcs-Soft, a Kreditjog, a Nordtelekom, az Optisoft, az Őrmester, a KEG, a Plotinus vagy a Visonka.