Jump to content

10 csapda, amik miatt sokat bukhatsz

2012. 09. 04. 00:00

Mi alapján hozol döntést a befektetéseidben? Pusztán a számok és a diagrammok befolyásolnak? Biztosan nem, legalábbis a felmérések alapján. Az érzelmeid akár csapdahelyzeteket is teremthetnek, amik miatt nem a megfelelő eszközt választod. Tíz ilyet mutatunk!

1. Hajlamosak vagyunk arra, hogy az első gondolatunk alapján döntsünk. Az agyunkban ugyanis ez nyomósabb érvként jelenik meg, mint a később eszünkbe jutók, és ez sokszor vezethet tévútra.

2. Járt utat járatlanért... - ismered a mondást. Sokszor úgy érezzük, hogy a jelenleg fennálló helyzet a lehető legkedvezőbb, ezért a gondolatainkban ezt helyezzük előtérbe bármilyen más alternatívával szemben.

3. Saját hibáidból sokat tanulhatsz. De vajon egy következő lépésedben mindig a korábbi döntésednek kell a legnagyobb szerepet játszania? Aligha, mégis az agyunk gyakran ezt helyezi első helyre a szempontok közül.

4. Aki keres, talál. Igaz ez arra is, hogy bármi mellett döntünk, arra fogunk találni önigazolást. Ez félrevezető lehet, hiszen ilyenkor gyakorlatilag csak azt vesszük észre, amit valóban észre akarunk venni.

5. Pontosan tudod mi fog történni? Vagy csak ezt hiszed. Sokan inkább az előre felállított koncepciójukat követik ahelyett, hogy megvizsgálják: a tények valóban alátámasztják-e az elméletet.

6. Mindenki így csinálja, akkor neked is ezt kell követned... Ismerős érzés, de ez nem mindig van pozitív hatással a gondolkodásunkra. Az alapvető csordaszellem olyan döntéseket hozathat meg velünk, amelyeket egyáltalán nem akartunk meghozni.

7. „A jó tervek azért születnek, hogy a váratlan események felülírhassák őket.” Sokszor úgy érezzük, mindent előre elterveztünk, nem érhet bennünket meglepetés a befektetések terén. Ám ilyenkor gyakran alábecsüljük a véletlen és nem várt események szerepét, amelyek akár teljes mértékben áthúzhatják a korábban helyesnek gondolt döntésünket.

8. Ritka a véletlen egybeesés? Nem annyira, mint hinnéd! Elég 23 ismeretlen embert összegyűjtenünk ahhoz, hogy nagyobb esély legyen arra, kettőjüknek ugyanazon a napon van a születésnapja, mint hogy ne találjunk ilyen párost a csoportban.

9. Nem minden emlékünk egyforma. A számunkra valamiért emlékezetes események nagyobb nyomot hagynak az agyunkban, s ezek a többi emlékünknél nagyobb mértékben befolyásolják döntéseinket.

10. Jobb vagy az átlagnál? Gyakran gondolja ezt magáról az ember, csakhogy ezáltal elbízhatja magát, ami hibás döntésekhez vezethet. Ha pedig tőzsdézel, vagy más befektetésről van szó, akkor akár ezen is komoly összegek múlhatnak.



Fotó: FreeDigitalPhotos