Jump to content

Kapuzárási pánik: drága mulatság

2012. 09. 05. 00:00

Egyszer minden férfi életében eljön ez az időszak 40-50 éves kora környékén. A kapuzárási pánik egyfajta megújulással járhat együtt, amely nem egyszer családok felbomlását is okozza. Ennek az időszaknak azonban nem csak a magánélet, hanem a pénztárca is kárát láthatja, hiszen a férfiak ilyenkor a korábbiakhoz képest gyakran extra kiadásokba verik magukat.

A kapuzárási pánik sokszor döbbenti rá a férfiakat: még rengeteg álmuk van, amit nem váltottak valóra. Márpedig ez a legtöbb esetben komoly kiadásokkal jár együtt, hiszen sokan ebben a korban például drága utazások ra fizetnek be.

Ilyenkor a férfiak úgy érzik, már elhagyták teljesítőképességük csúcsát, amibe nem könnyű beletörődni. Ezért kezelik sokan a helyzetet egyfajta megújulásként, ami együtt járhat a ruhatár lecserélésével: a korábbi darabokat drága, luxus márkák váltják fel a szekrényben. De akár egy új sportkocsi is jelképezheti a folyamatot.

Számos családot tesz tönkre a kapuzárási pánik, hiszen a férfiak – hogy ismét megtalálják magukat – esetleg másik nőt keresnek, vagy egyszerűen csak elköltöznek otthonról. Ez viszont mind-mind komoly plusz költséget jelent az addigi, már bejáratott életvitelhez képest.

Mivel azonban a jelenség mögött a férfiak hormonháztartásának megváltozása is áll, ezért sokszor nem is tudják felmérni, meddig ér a pénztárcájuk, és így az addig összegyűjtött vagyonuk nagy részét is elkölthetik néhány év alatt. Ez nem csak magára nézve veszélyes, hanem arra a családra is, akit eltart, vagy a kapuzárási pánik beállta előtt eltartott.

A helyzetet a legkönnyebben hosszú távú megtakarításokkal lehet orvosolni, amit célszerű még jóval a változó férfikor előtt lekötni. Jó eszköz lehet erre a célra az önkéntes nyugdíjpénztári számla, hiszen innen csak akkor lehet kivenni a pénzt, ha betöltjük a nyugdíjkorhatárt. Igaz, ez lehet a legnagyobb hátránya is, hiszen ha a megújulás során túlzottan kiköltekezne a férfi, évekig nem tud a tartalékához nyúlni.

Talán még optimálisabb megoldás egy befektetési célú (unit-linked) életbiztosítás, amelynek összegét meghatározott idő után vehetjük föl. Így nem függ például attól, hogy emelkedik-e esetleg a lejárati idő alatt a nyugdíjkorhatár.

Bárhogy is, de muszáj felkészülni erre az időszakra előre, mert hirtelen következik be. A kapuzárási pánik nem csak érzelmileg, de pénzügyi szempontból is jelentős változásokat hozhat egy férfi életében.



Fotó: FreeDigitalPhotos