Jump to content

Tranzakciós illeték: még nincs EU-állásfoglalás

2012. 09. 05. 00:00

Nincs még brüsszeli állásfoglalás a magyar tranzakciós illeték ügyében - tájékoztatta szerdán az MTI-t Simon O´Connor, az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Közölte, hogy az ügyben kérdéseket tettek fel a magyar hatóságoknak, és az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménynek alaposan elemeznie kell a válaszokat, mielőtt további lépésekről döntene.

Az Európai Bizottság kialakult munkarendje szerint minden hónapban kitűznek egy olyan napot, amikor döntéseket hoznak nyilvánosságra a legkülönbözőbb uniós kötelezettségszegési (infringement) eljárások ügyében. Ilyen eljárást akkor indítanak egy tagállam ellen, ha úgy ítélik meg, hogy az nem igazodik az uniós jog előírásaihoz. Ebben a hónapban 27-én esedékes az "infringement-nap".

A BruxInfo értesülései szerint szeptember 27-én megindíthatja az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, miután az Európai Központi Bank mellett a Bizottságnak is nagyon erős kétségei vannak azzal összefüggésben, hogy megfelel-e az uniós jogszabályoknak a Magyar Nemzeti Bank egyes műveleteire is kiterjesztett illeték. Az értesülésre a forint árfolyama kilengett a bankközi devizapiacon, kezdetben hirtelen gyengült, majd korrigált. Az eurót délután fél négy után 286 forint felett jegyezték az egy órával korábbi 284 forint körüli árfolyammal szemben, estig azonban 285 forintig csökkent a jegyzés.