Jump to content

EU: Barroso szociális vészhelyzetről beszél

2012. 09. 06. 00:00

Szociális vészhelyzetről beszélt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Jobs4Europe konferencián csütörtökön Brüsszelben, amelyen a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozták uniós vezetők.

Barroso leszögezte, hogy nemcsak pénzügyi, hanem bizalmi válság is van, mert az utóbbi ötven évben először az európaiak most bizonytalansággal és nem a jobb élet reményében tekintenek a jövőbe. Aggasztónak nevezte, hogy nőtt a munkanélküliség az unióban és az eurózónában, és ráadásul egyenlőtlenül oszlik meg a tagállamok között.

A szociálpolitika tagállami hatáskör, de - mondta az Európai Bizottság elnöke - nem tudja elképzelni, hogy a közösségi politikáknak ne legyen szociális dimenziója. "Elfelejtjük, hogy van akinek nincs mit ennie? Elfelejtjük, hogy helyenként szociális vészhelyzet van? Hunyjunk szemet efölött?" - tette fel a kérdést José Manuel Barroso.

A bizottság elnöke a konferencián arról is beszélt, hogy az európai fiatalok negyede képtelen elhelyezkedni, a hosszú távú munkanélküliség gyorsan nő, s ez azt mutatja, hogy gyenge az uniós munkaerőpiac, mert a megszűnt állásokat nem tudja pótolni.

Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a foglalkoztatás minősége is romlik. A bizottság adatai szerint a foglalkoztatottak 8,4 százaléka a szegénységi küszöb alatt él - mutatott rá. Barroso a munkaerő-áramlás szabadságának fontosságát hangsúlyozta, egy valódi közös európai munkaerőpiac megteremtését sürgette.