Jump to content

Így vernek át pénzváltáskor

2012. 09. 06. 00:00

Egy férfi áll a pénzváltó üzlet előtt, és a szokásos árfolyamnál jóval kedvezőbb áron ajánlja, hogy vált nekünk pénzt. Ismerős helyzet? Aki már utazott valaha külföldre, az nagy valószínűséggel már találkozott ilyennel.

Pénzt váltani ügyesen kell, jól meg kell fontolni, hogy hol és mikor vásárolunk valutát. Fontos, hogy megtaláljuk azt az ideális időpontot, amikor a legerősebb a forint a választott valutához képest, és azt a pénzváltót, amely elég megbízható, és nem túl magas díj mellett dolgozik.

Könnyű lehet elcsábulni egy kedvező ajánlat hallatán, de jól gondoljuk meg, hogy milyen üzletekbe bocsátkozunk: könnyen előfordulhat, hogy a kétes ügylettel nemhogy nem járunk jól, de nagy veszteség is érhet bennünket.
Hogy mi történhet? A jól bevált módszer, a több tíz éve működő átverés még ma is hatásos időnként: a kétes arcú férfi a pénzváltó előtt felajánlja, hogy kedvező áron vált nekünk eurót, de miután becsületesen kifizettük a pénzt neki, csak egy csomag fecnit kapunk cserébe. Mint később kiderül, a pénzkötegnek csupán a fedőlapja valódi, a többi vagy hamis pénz, vagy közönséges papír. Legyünk óvatosak, mert hiába gondoljuk magunkat tévedhetetlennek, a csalók bűvészeket megszégyenítő ügyességgel rendelkezhetnek, és szinte bármit képesek megtenni a pénzünk megszerzéséért.

Éppen ezért fontos, hogy bizonyos szabályokat a saját értékeink védelme érdekében betartsunk pénzváltáskor. Csak olyan pénzváltóban váltsunk pénzt, ahol jól láthatóan ki van akasztva a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedélye, ahol jól lehet látni, hogy a váltó mely pénzintézet (bank, takarékszövetkezet) ügynöke, és az aktuális árfolyam is pontosan, jól láthatóan fel vannak tüntetve. Kérjük el a pénzváltóban a bizonylatot, ilyet minden ügylet esetében köteles adni a pénzváltó. Ha pedig gyanús alakot látunk a pénzváltó környékén, ne vegyük elő a pénzünket, inkább menjünk tovább, és keressünk olyan pénzváltót, ahol nem kell félnünk attól, hogy csalók, rablók ólálkodnak a bejárat körül.

Gyakran hajlamosak vagyunk túlbiztosítani magunkat, ha külföldre utazunk. Pedig gyakorlatilag külföldön sincs másra szükségünk, mint határainkon belül: némi készpénz és egy jó bankkártya a nyugodt nyaralás titka. Nincs szükség arra, hogy több százezer forintnyi megtakarított pénzzel induljunk útnak. Némi készpénzre természetesen szükség lesz, de bankkártyával már a legtöbb európai országban fizethetünk.

Fotó: FreeDigitalPhotos