Jump to content

Kismama vagy? Ez jár!

2012. 09. 07. 00:00

Talán sokaknak nehéz elhinni, de a régió országai közül a magyar kismamák helyzete a legjobb, ugyanis ők maradhatnak legtovább otthon a környező államok anyukái közül a gyermekvállalás után úgy, hogy az állam fizet is erre az időszakra. Megmutatjuk, mi jár neked, ha most szültél!

Rendszeresen szokás a hazánkhoz közeli országokra „bezzeg-országokként” tekinteni. Pedig van olyan mutató, amelyben a románok, az ukránok, a szlovákok, a lengyelek és a csehek irigykedhetnek: a kismamák sehol sem maradhatnak otthon olyan hosszú ideig, mint Magyarországon.

Hazánkban három év az engedélyezett szülési szabadság felső határa, a támogatás pedig három részre bomlik. 168 napig jogosult az anyuka a terhességi-gyermekágyi segélyre (TGYÁS), amely során a korábbi munkabére 70 százalékát kapja az államtól.

Ennek letelte után az anya a gyermek két éves koráig szintén a bér 70 százalékát kapja ási díj jogcímén (GYED), ám ez már csak akkor teljesül, ha az így igényelt összeg nem lépi át havonta a 130 200 forintot.

A gyermek két éves kora után egy évig fix 100 euró, vagyis körülbelül 28 ezer forint a támogatás összege. A gyermek egy éves koráig anyasági támogatás mellett munkát vállalni nem szabad, ugyanakkor a szülés után egy évvel a dolgozó választhat a GYED, a GYES és az a melletti munkavégzés között.

Egy nemrég készült felmérés alapján a régiós országok semelyikében nem fizet ilyen hosszú ideig az állam a gyermeket vállaló szülőknek. A érségben legkevesebb fizetett szülési szabadság az ukrán kismamáknak jár, 56 napfizet a társadalombiztosító, illetve 70 naptöbb gyermek születése és komplikált szülés esetén. Az anya kérvényezheti a szülési szabadság meghosszabbítását a gyermek három éves koráig, ám ekkor az államtól már nem számíthat semmilyen juttatásra.

Nem sokkal jobb a helyzet Lengyelországban, össze 20 hetet finanszíroz a társadalombiztosítás, e mellé kérvényezhető még további négy hét nem fizetett szabadság. Ennél valamivel magasabb, 28 hét aállamáltal finanszírozott szabadság mértéke Csehországban, ahol ez kibővíthető három évre, ám a 7 hónap letelte után már nem fizet az állam. Szlovákiában az alap, fizetett szülési szabadság 34 hét, amihez hozzá számítandó még a szülés előtti hat hét is. Ez a szám növekszik egyedülálló szülő vagy több gyermek esetén.

A mienkhez leginkább hasonló rendszert Romániában áljuk. Keleti szomszédunknál szülést követően kötelező a minimum 42, maximum 63 nap fizetett szabadság kivétele, amely időszakra a bér 85 ázalékára az anyuka. Az időszak letelte után az egy vagy két évig tartó gyermekgondozási szabadságot kezdik meg a román kismamák, amely alatt a munkaviszonyuk felfüggesztése mellett állami támogatást kapnak.



Fotó: FreeDigitalPhotos