Jump to content

NGM: A kormány a növekedés beindításán dolgozik

2012. 09. 07. 00:00

A kormányzat, látva a külpiaci konjunkturális folyamatok negatív alakulását, továbbra is dolgozik azokon az eszközökön, amelyek a növekedés beindításához szükségesek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken a második negyedévi GDP-adathoz fűzött értékelésében.

A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az újfajta fejlesztési keretek, az európai uniós pénzek aktívabb felhasználása mellett több nagyberuházás - kiemelten a Mercedes kecskeméti üzemének termelése - is pozitív hatást fog gyakorolni a kilátásokra. A negatív külső környezet okozta problémákat pedig aktív eszközökkel tompítja a kormány, ennek keretében került meghirdetésre a Munkahelyvédelmi Akcióterv, amely a vállalatok helyzetén igyekszik javítani.

Az NGM várakozása szerint a jövő évtől folyamatos javulásra lehet számítani a növekedés tekintetében: több nagy ipari beruházás is megkezdi működését, illetve eléri kibocsátásának tervezett szintjét, ami mind a termelésben, mind az exportban jelentkezni fog, illetve a külpiaci klíma jobbra fordulása is segítheti a növekedést.

Magyarország bruttó hazai terméke az idén a második negyedévben - az előzetesen becsülttel közel azonos mértékben - 1,3 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához képest - olvasható az NGM értékelésében. Hozzáfűzik, hogy az EU-ban több ország is hasonló trendet mutat, Olaszország és Portugália erős recesszióval küzd, míg régiós versenytársunk, Csehország gazdasága is 1 százalékot meghaladó mértékben zsugorodott az előzetes adatok alapján.

Az elemzés rámutat, hogy a termelési oldalon a főbb ágak kismértékű zsugorodást szenvedtek el a második negyedévben. A külpiacok szűkülésével az alapvetően exportorientált ipari szektor 0,7 százalékos csökkenést mutatott, a mezőgazdaság pedig a kedvezőtlen időjárási körülmények által vezérelve az előző éves erős növekedés után szintén kismértékű zsugorodást mutat.

Felhasználási oldalon a nettó export továbbra is pozitív növekedési hozzájárulással bír: az export 2,1 százalékkal, míg az import csupán 0,2 százalékkal bővült. A háztartások fogyasztási kiadása minimális mértékben csökkent, azonban a bruttó felhalmozás soron továbbra is jelentősebb a visszaesés.