Jump to content

Boltkór – a pénztárcádra legveszélyesebb betegség

2012. 09. 10. 00:00

Vásároltál már úgy valaha, hogy utólag megbántad azt? Ne aggódj, ha ez csak egyszeri alkalom volt, semmi okod azt gondolni, hogy boltkóros vagy.

Ha viszont rendszeresen előfordul, hogy nem tudsz egy új ruhának, táskának vagy mobiltelefonnak ellenállni, és akkor is megveszed, ha tudod, hogy valójában nincs rá szükséged, és anyagilag sem engedheted meg magadnak, akkor ideje elgondolkodnod azon, hogy mi is az a boltkór, és hogy nem szenvedsz-e ebben a betegségben.

A vásárlási mánia legfontosabb ismertetőjegye egyben a legveszélyesebb tulajdonsága is: a boltkóros – szemben más, egészséges emberekkel – képes anyagi lehetőségein felül is költekezni, és ezzel komoly pénzügyi hiányt, adósságot felhalmozni. A boltkóros kényszert érez arra, hogy valami új dolgot megszerezzen, és már az sem érdekli, hogy miből lesz rá pénze. A vásárlási mánia több egyszerű gyengeségnél, a hátterében általában komoly pszichés gondok állnak, gyógyításához pedig legtöbbször szakember segítségére van szükség.

Ám azért, hogy elkerüljön a boltkór, már jó előre megtehetsz néhány olyan óvintézkedést, amely nem igényel túl nagy erőfeszítést, az eredmény viszont biztosít arról, hogy megérte foglalkozni az üggyel.

1. Jól oszd be a pénzed!
Ha vezeted a bevételeid és kiadásaid alakulását egy füzetben vagy egy számítógépes programban, jól nyomon tudod követni, hogy mire mennyit költesz, és nem nyílik arra lehetőséged, hogy ész nélküli vásárlásokba kezdj. Így legkésőbb a hónap végén szembesülsz azzal, hogy mennyit költöttél felesleges holmikra.

2. Hónap elején fizess ki mindent!
A rezsiköltségeket és az egyéb állandó kiadásokat közvetlenül azután fizesd be, hogy a fizetésedet megkaptad. Így nem lesz alkalmad és lehetőséged arra, hogy elköltsd azt a pénzt, amelyből a rezsiköltségeket kell fedezned.

3. Mennyit költhetsz egy hónapban?
Persze apróbb-nagyobb ajándékokkal időnként érdemes meglepni magunkat, az állandó lemondás és hiány nem jó társ. Ha jól végiggondoltad, és mérlegelted, hogy mekkora az állandó kiadásod, határozd meg azt is pontosan, hogy mennyit költhetsz magadra.

4. Válassz egy jó megtakarítási formát!
Gondold alaposan végig, hogy most mennyi pénzt keresel, melyek a rövid, közép és hosszú távú terveid, és hogy azok megvalósításához mennyi pénzt kell félretenned. Keress a célodhoz leginkább illő megtakarítási formát. Ha megtaláltad a számodra ideális befektetési formát, akkor minden hónapban tedd félre, fizesd be az éppen esedékes részletet. Így nem fog kifolyni a pénz a kezedből, és amikor szükség lesz rá, például megvennéd álmaid lakását, a kívánt összeg a rendelkezésedre áll, és nem használt táskákban, és mobiltelefonokban „pihen”.

5. Óvatosan a hitelkártyával!
A hitelkártya nagy segítség lehet bizonyos élethelyzetekben, ám gyakran nagy bajt is okozhat nekünk. A hitelkártya segítségével olyan dolgokat is megvehetünk, amelyre az adott anyagi körülmények között nem nyílna lehetőségünk, ám a segítségével azt a pénzt is elkölthetjük, amely nem is a miénk valójában. A vásárlás utáni kijózanodás – amikor rádöbbenünk, hogy még a nem létező pénzünket is sikerült előre elköltenünk – pedig nagyon fájdalmas lehet.



Fotó: FreeDigitalPhotos