Jump to content

Pénzfelvétel külföldön? Miért ne!

2012. 09. 12. 00:00

A legnehezebb dolog megítélni, mielőtt külföldre megyünk, hogy mennyi készpénzre lesz szükségünk az ottlétünk során, hiszen ennek megfelelően kellene váltanunk is. Ennél jóval egyszerűbb a helyzet, ha rendelkezünk egy dombornyomott bankkártyával, és inkább kint veszünk fel pénzt, az adott ország fizetőeszközében. Néhány dologra azért érdemes odafigyelni!

A külföldi pénzfelvétel nem csak leegyszerűsíti a nyaralást, vagy az üzleti utat, hanem biztonságosabbá is teszi azt, hiszen nem kell állandóan nagy mennyiségű készpénzre vigyáznunk, vagy széfre költenünk a hotelben.

Ehhez nem kell más, mint egy dombornyomott kártya, hiszen bankautomaták egész seregével találkozhatunk akár a kevésbé felkapott nyaralóhelyeken is. Némi nyelvtudás azért nem árt ezek használatához, de szerencsére elég, ha angolul elsajátítjuk a pénzügyi konyhanyelvet, mivel valamennyi ATM beállítható erre a nyelvre, ami még a cirill betűs országokban sem jelenthet problémát.

A külföldi pénzfelvétel általában jóval többe kerül, mint az itthoni kártyahasználat, hiszen akár több mint 1000 forintot is felemészthet a kényelem ezen formája. Azonban ma már egyre több bank kínál különböző akciókat az egyes kártyacsomagjaikhoz, így például számos pénzintézetnél a nyári hónapok alatt ingyenes a külföldi ATM használat.

Ha a kontinensen belül utazunk, érdemes spórolnunk azon, hogy a magyarországi bankok tulajdonosai nagy európai pénzügyi csoportok, amelyeknek – sokszor más néven – vannak fiókjai Ausztriában, Szlovákiában, Horvátországban, vagy éppen Olaszországban. Így ha ugyanazon bankcsoport automatáját használjuk, mint amelynek a magyar tagjánál a számlánkat vezetjük, megússzuk a külföldi pénzfelvétel extra költségét, s legtöbbször az otthoni díjszabás mellett juthatunk pénzünkhöz.

A pénzfelvétel miatti plusz kiadásokat megspórolhatjuk azzal, ha a kártyánkról nem veszünk föl pénzt, csupán azzal vásárolunk az üzletekben, ez ugyanis szinte az összes dombornyomású kártyát tartalmazó banki csomagnál ingyenes. Igaz, ha például a tengerparton éhezünk meg egy jégkrémre, nem valószínű, hogy találunk kártyaleolvasót a strand büféjében.

Azzal azonban mindenképpen érdemes tisztában lenni, hogy ha külföldön használjuk a kártyánkat akár vásárlásra, akár pénz felvételére, a bank az aznapra meghatározott árfolyamán váltja majd a pénzünket. Márpedig a bankok váltási aránya a legtöbb esetben rosszabb, mintha egy utcai pénzváltó üzletben hajtanánk végre itthon ugyanezt a műveletet.



Fotó: FreeDigitalPhotos