Jump to content

Az önkéntes nyugdíj még mindig megéri

2012. 09. 18. 00:00

Bár a magán-nyugdíjpénztári szabályozás átalakítása óta sokan elfordultak az önkéntes nyugdíjpénztáraktól, valójában ez még mindig a legjobb módszer az időskori jólét biztosítására. A pénzt, amit itt helyezünk el, később biztos, hogy a hozamokkal együtt megkapjuk, és még az is belefér, ha egy-egy hónapban nem tudunk félretenni.

Az öregedő társadalom problémája Magyarországon azzal párosul, hogy a nyugdíjra vonatkozó szabályozás folyton változik. Ez pedig nem teszi könnyűvé, hogy kiszámítsuk: elegendő lesz-e az államtól kapott pénz arra, hogy abból nyugodtan élhessük időskori napjainkat, hiszen nemhogy 10-15, hanem még egy-két évre előre sem igazán lehet tervezni ezzel.

Mivel a szabályozás nem rajtunk múlik, ezért a legtöbb, amit tehetünk, hogy magunk is gondoskodunk a megfelelő tartalékról. Márpedig ha anyagi biztonságot szeretnénk nyugdíjas éveinkre, a legjobb alternatíva egyértelműen egy önkéntes nyugdíjpénztári számla megnyitása.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás egyik legfőbb előnye a rugalmasság, ami azért fontos, mert nem csak a magyarországi szabályozás, hanem a világ is folyton változ ik, itt pedig legalább tíz évre kell előre számolnunk. Ezért jó, ha menet közben változtatni tudunk a megtakarításunk feltételein, ami nem sok hosszú távú megtakarítási eszköz esetében mondható el.

Az önkéntes pénztár nál ugyanis magunk határozhatjuk meg, hogy havonta mekkora összeget tudunk erre a célra félretenni, és ezt viszonylag rövid időközönként akár meg is változtathatjuk. Ráadásul ha valami történik, amire a tervezettnél több pénzt kell kiadnunk, akkor akár egyszer-egyszer, a pénztárral való egyeztetést követően az is beleférhet, hogy az adott hónapban nem teszünk pénzt az önkéntes nyugdíjszámlánkra.

Ugyancsak a rugalmasságot mutatja, hogy az elhelyezett pénzt az általunk meghatározott eszközökbe fekteti a pénztár, amit hozamelvárásunk, és kockázattűrésünknek megfelelően választhatunk ki. Nem úgy teljesít a befektetési portfólió ahogy vártuk? Semmi gond, hiszen időről időre válthatunk a kockázatos és kevésbé kockázatos eszközök között. De attól sem kell tartanunk, hogy a következő 10-20 évre lekötelezzük magunkat egy-egy pénzintézetnél, hiszen negyedévente lehetőségünk van váltani a pénztárak között is.

Mindezen felül számos adókedvezmény jár az önkéntes nyugdíjpénztári számla mellé. Egyrészt a befizetett jövedelemadó 20 százaléka, de legfeljebb százezer forint évente jóváírható önkéntes nyugdíj megtakarításként. Ha pedig már 10 éve pénztártagok vagyunk, akkor a keletkezett hozamot háromévente kamatadó mentesen vehetjük föl. Amennyiben már az öregségi nyugdíjkorhatárt is elértük, akkor viszont a befizetett tőke kifizetése is adómentesen történik.

Ha komolyan gondolkodsz az önkéntes nyugdíjpénztári számlád megnyitásáról, tudnod kell, hogy 10-20, vagy akár 30 évre szóló döntést hozol. Bár mint említettük, a megtakarítás feltételei folyamatosan változtathatóak, azért a döntésed előkészítésekor érdemes lehet kikérned egy pénzügyi szakember véleményét is!