Jump to content

Mikor ne adj pénzt a gyereknek?

2012. 09. 18. 00:00

A pénz ismerete már gyerekkorban fontos tényező, így természetes, ha gyermekünk bizonyos esetekben pénzt kap tőlünk, vagy más családtagoktól. Nem ritkán előfordulhat, hogy a pénzt jutalomnak szánjuk, de nagyon óvatosnak kell lennünk: ha túl gyakran alkalmazzuk ezt a módszert, rövid időn belül egy kis bankárral lesz dolgunk!

Nagyon fontos átgondolni, hogy mikor adjunk pénzt a gyermekünknek. Itt természetesen nem a húsvéti locsolásért, vagy a születésnapokon begyűjtött összegekre gondolunk, hanem amikor ezen felül, nem rendszeresen, vagyis nem zsebpénzként adunk néhány forintot. Ha ilyet teszünk, szem előtt kell tartanunk, hogy ezt azért csináljuk, hogy megjutalmazzuk a gyereket, nem pedig azért, hogy „megvesztegessük”, vagy lekenyerezzük.

A pénz, mint jutalom csak a nagyobb gyerekeknél igazán hatásos, hiszen nekik már vannak céljaik, gyűjtenek valamire, tehát igazi motivációt jelent ez a számukra. Hogy ez pontosan milyen kort jelent, nem lehet megmondani, hiszen minden gyermek más és más időszakban kezdi felfogni a pénz jelentőségét.

Nem adhatunk azonban folyton pénzt jutalomként, mert akkor gyermekünk rövid időn belül egy bróker ügyességével fog alkudozni a különböző teendők áráról, ahol bizony az infláció gyors emelkedésére kell készülnünk. Arról nem is beszélve, hogy ha a gyerek mindenért pénzt kap, akkor elvész számára az elért eredmények, vagy az elvégzett munka valódi értéke, és csupán pénzügyileg tudja majd elszámolni magában azt.

Amiért semmiféleképpen nem szabad pénzt adni, azok olyan dolgok, amelyek egyébként is elvárhatóak egy gyerektől. Ilyen például a jó tanulmányi eredmény. Persze fontos elismerni, hogyha a gyermek jól tanul, vagy jól sikerül egy-egy dolgozata, de nem kel feltétlenül pénzt is adunk ezért. A pénzzel jutalmazott tanulmányi eredmény könnyen a visszájára fordulhat, hiszen hamar megeshet, hogy gyermekünk már a tankönyvet is csak akkor lesz hajlandó kinyitni, ha azért kap is valamit.

Ugyanilyenek azok a kötelezettségek, amelyekből a család többi tagjához hasonlóan a gyereknek is ki kell vennie a részét. Nem szerencsés, hogyha a gyerek pénzt kap azért, mert kitakarítja a szobáját, vagy mert magától kiviszi a szennyes ruháját a tárolóba. Érdemes megtanulnia, hogy a saját környezete rendben tartása természetes dolog, amiért később felnőttként sem jár semmi a komfortérzeten kívül.

De említhetnénk a jó magaviseletet is, amelyet nem ösztönözhet egy gyerek számára a pénz. Mivel bizonyos szabályokat mindenhol be kell majd tartania a gyermekünknek, ezért kifejezetten káros hatással járhat, ha pusztán azzal próbáljuk meg rávenni a jó viselkedésre, hogy pénzt kínálunk neki ezért.

Fotó: FreeDigitalPhotos