Jump to content

Mire spórolnak a nők? Mire a férfiak?

2012. 09. 19. 00:00

Vajon ki bánik jobban a pénzügyekkel: a férfi, vagy a nő? Erről valószínűleg hosszas vitákat lehetne folytatni, de nem érdemes. Mindkét fél más szemszögből közelíti meg a kérdést, emiatt pedig különböző dolgok ra spórolnak. Egy európai felmérés szerint a nők kevésbé hajlandóak félretenni hosszú távú célokért, míg a férfiak szívesebben takarítanak meg egy autó kedvéért.

Észrevetted már, hogy mennyire másként gondolkodsz a pénz elköltéséről, megtakarításáról, mint a párod? Bár nyilván vannak közös pontok, azért számos eltérés is tapasztalható.

Ezt erősíti meg az ING nemzetközi felmérése, amely 12 európai ország 12 ezer lakosát kérdezte hosszú távú megtakarítási, és nyugdíj céljairól. A vizsgálat különös tekintettel volt a nemek közti különbségekre.

A felmérésből többek között kiderült, hogy azok a férfiak, akik partnerükkel együtt élnek, sokkal inkább képesek készpénz tartalékot képezni, és sokkal valószínűbb, hogy rendelkeznek saját – nem állami – nyugdíjcélú megtakarítással, mint azok, akik egyedül laknak. Ugyanakkor a vészhelyzeti tartalék képzése, vagy egy lakás megszerzése közös cél mindkét csoportnál. Csakúgy, mint a különböző „férfias játékok”: sokkal több férfi spórol ugyanis autóra, mint nő.

Ezzel szemben a szingli nők azok a kutatás alapján, akik a legkevésbé képesek félrerakni pénzt hosszú távú céljaik elérésre, és ők rendelkeznek a legalacsonyabb mértékben önálló nyugdíj -megtakarítással is. Ugyanakkor a tanulmány készítői rámutatnak, hogy itt a kor is nagy szerepet játszik, mivel minél fiatalabb az ember, annál kevésbé valószínű, hogy privát nyugdíjszámlával is rendelkezik, az egyedülálló nők többsége pedig a fiatalok között található.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a nők hátrányban vannak a megtakarítások szempontjából. Nem csak azért, mert az átlagkeresetüket nézve alacsonyabb a jövedelmük a férfiakénál, hanem amiatt is, hogy idősebb korukban kezdenek csak el gondolkodni a pénzügyeik hosszabb távú megtervezésén.

Nem véletlen, hogy miközben a felmérés adatai szerint a megkérdezett nők 37 százaléka rendelkezik nem állami nyugdíj -megtakarítással is, míg a férfiak között ez az arány 44 százalék. Ehhez képest az európai nők 57 százaléka fél attól, hogy nyugdíjas korára nem lesz elég biztos az anyagi háttere, míg a férfiak csupán 47 százaléka retteg ilyesmitől.

A tanulmány készítői szerint a számok jól mutatják, hogy a megtakarításokra is igaz a sok helyen alkalmazott alapszabály: minél előbb kezdi valaki, később annál könnyebb lesz.

Fotó: FreeDigitalPhotos