Jump to content

London: Kamatot csökkenthet az MNB

2012. 09. 21. 00:00

Megosztottak a londoni elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövő heti kamatdöntő ülése előtt abban a kérdésben, hogy az augusztusi kamatcsökkentés után ebben a hónapban folytatódik-e a magyar monetáris enyhítés.

Ugyanakkor több nagy londoni befektetési és elemzőcég szakértői is elképzelhetőnek tartanak egy újabb kamatcsökkentést. A londoni elemzők közül ugyanakkor többen is úgy vélték, hogy a monetáris tanácson belül észlelhető megosztottságnak negatív piaci következményei lehetnek, főleg a külső piaci kondíciók romlása esetén.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak közül a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piaci elemzői pénteki előrejelzésükben úgy vélekedtek, hogy a magyar kormánynak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kapcsolatos "viszonylag békülékeny álláspontja", valamint a gyenge reálgazdasági helyzet lehetőséget teremt az újabb kamatcsökkentésre a jövő héten.

A ház elemzői ugyanakkor maguk is elismerték, hogy ez "szoros esélyű" előrejelzés. Hozzátették azonban, hogy mivel "viszonylag konstruktívan" ítélik meg az IMF/EU-tárgyalások várható kimenetelét, arra számítanak, hogy az MNB-alapkamat a jelenlegi 6,75 százalékról az idei év végére 6,00 százalékig csökken. A Bank of America-Merrill Lynch jelenleg érvényes távlati előrejelzése az, hogy a magyar jegybanki kamatszint 2013 második negyedévére 5,00 százalékig süllyed tovább.

A 4cast nevű vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég közgazdászai úgy fogalmaztak, hogy miután a monetáris tanács külsős tagjai vállalták a 4-3-as szavazataránnyal eldöntött augusztusi kamatcsökkentés kockázatát, ezzel "megtörték a jeget", és precedenst teremtettek, amelynek alapján további, szűk többségű kamatcsökkentési döntések várhatók. A 4cast elemzői közölték: arra számítanak, hogy az MNB kedden újabb 0,25 százalékpontos enyhítésre szánja el magát.