Jump to content

Legfeljebb 5 ezret költünk egészségre

2012. 09. 24. 00:00

A magyar felnőtt lakosság 70 százaléka havonta átlagosan legfeljebb 5 ezer forintot hagy a gyógyszertárakban – derül ki egy nemrég készült hazai felmérés eredményeiből. További 15 százalék saját bevallása szerint 5 ezer forintnál többet, de 10 ezer forintnál kevesebbet költ gyógyszerekre, 10 százalékuk pedig havi 10 ezer forintnál is többet – folytatja az elemzés.

Az, hogy mennyit költünk az egészségünkre, természetesen sok tényezőtől függ. Függ például attól, hogy szenvedünk-e valamilyen betegségben (és ha igen, akkor milyen típusúban), függ attól, hogy mennyire vagyunk tudatosak az egészségmegőrzés terén (nem mindegy például, hogy az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés érdekében milyen óvintézkedéseket teszünk, milyen vitaminokat szedünk), és persze attól, hogy mennyi pénzt van lehetőségünk és szándékunk az egészségünkre költeni.

A krónikus betegségben szenvedők fele havonta 5 ezer forintnál többet kénytelen elkölteni a patikákban, 22 százalékuk havonta 10 ezer forintnál is többet a gyógyszertárban hagy.
A krónikus betegek esetében az elköltött összeget az is befolyásolja, hogy a páciens hányféle problémával küzd: az egy alapbetegségben szenvedők esetében 23 százalék az 5-10 ezer forintot, és 14 százalék a 10 ezer forint felett költők aránya, míg a két vagy több betegségben szenvedők esetében ezek az arányok 34 és 24 százalék.

Patikába járási szokásainkat tekintve egyébként elmondható, hogy a lakosság fele havi szinten fordul meg gyógyszertárban. A magyar felnőtt lakosság 17%-a havonta többször, 35%-a havi egyszer látogat el valamelyik gyógyszertárba.

A nemi megoszlást tekintve a patikába járók többsége, 60 százaléka nő. Életkori megoszlást tekintve elmondható, hogy az életkor emelkedésével nem meglepő módon emelkedik a patikába járók aránya: havi szinten az 55 és 65 év közötti lakosság közel 70%-a, a 65 év felettiek közel 84%-a jár gyógyszertárba.

A kor előrehaladtával természetesen kisebb-nagyobb egészségügyi probléma a legtöbb embernél előfordul, ám annak kezelése, esetleges megelőzése, gyógyítása főként nem az orvoson, hanem az egyén hozzáállásán múlik. A megfelelő megelőzés és kezelés segíthet az egészséges és kiegyensúlyozott, hosszú élet elérésében.

Fotó:FreeDigitalPhotos