Jump to content

A kkv-k kétharmada ruházna be a közeljövőben

2012. 09. 26. 00:00

A megkérdezett hétszáz kisvállalati vezető kétharmada válaszolta azt, hogy beruházást tervez a közeljövőben, és ezek fele kíván ehhez bankhitelt igénybe venni - mondta Bunna Gyula, a UniCredit Bank ügyvezető igazgatója, a bank által végzett kutatás eredményeit ismertető sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A mintában szereplő cégek fele soha nem fontolta meg azt, hogy uniós pályázaton induljon. Mindössze 15 százalékuk pályázott, viszont 90 százalékban nyertek is - tette hozzá az ügyvezető igazgató. A nem indulók a bonyolult adminisztrációra hivatkoztak, míg a nyertesek a kötelező minimális önerő nagyságát kifogásolták a kutatás szerint.

Ihász Csilla, a bank divízióvezetője elmondta, az önerővel és az uniós támogatás elhúzódó kifizetésével kapcsolatos nehézségek áthidalására a UniCredit konstrukciót dolgozott ki: megelőlegezi az uniós támogatást és az önerőhöz is nyújt hitelt. A cégek beruházást tervező kétharmadának 41 százaléka tárgyi eszközt vásárolna, 30 százalékuk ingatlanbővítéssel, 16 százalékuk járművásárlással, 14 százalékuk pedig informatikai fejlesztéssel kalkulál.

Az eseményen közölték, az év végére elkészül az a kutatás, amely az exportáló magyar többségi tulajdonú kkv-k jellemzőit veszi számba. Az exportképesség már önmagában értéke a cégnek - mondta Czakó Erzsébet, a Corvinus Egyetem docense. A UniCredit által támogatott kutatás kiterjed az ilyen cégek pénzügyi eredményességének a vizsgálatára is.