Jump to content

Rekordalacsony szinten a cseh alapkamat

2012. 09. 27. 00:00

A cseh központi bank rekordalacsonyra csökkentette az alapkamatot csütörtökön, a szakértői várakozásoknak megfelelően.

Az irányadó kamatot 25 bázisponttal 0,25 százalékra szállította le a cseh jegybank monetáris tanácsa a kereslet és a gazdaság élénkítse céljából. Egyidejűleg a Lombard rátát 75 bázisponttal 0,75 százalékra, a diszkontrátát 15 bázisponttal 0,10 százalékra mérsékelte a cseh központi bank.


Június végén 25 bázisponttal 0,50 százalékra csökkentette a bank az alapkamatot, amely előzőleg 2010 májusa óta 0,75 százalékon állt. A cseh központi bank augusztusi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből már lehetet tudni, hogy mi lesz a bank következő intézkedése.

A dokumentum szerint "a monetáris politika megfelelő válasza az időben hozott kamatcsökkentés". A cseh jegybank az augusztus eleji, szinten tartásról szóló kamatdöntést követően rontott a gazdaság alakulásával kapcsolatos idei és jövő évi előrejelzésén, az idei évre már a gazdaság zsugorodására számít.

A jegybank negyedéves jelentésében 2012-re az eddig várt stagnálás helyett 0,9 százalékos gazdasági visszaesés szerepel. A bank szerint az euróövezeti adósságválság miatt jelentősen lassul a külföldi kereslet, a kormány megszorító intézkedései miatt pedig mérséklődik a belföldi. A jövő évi várható gazdaságnövekedési ütemet a májusban várt 1,9 százalékról 0,8 százalékra fogta vissza a cseh központi bank augusztusban.