Jump to content

Tanulás külföldön? Drága, de megéri!

2012. 09. 28. 00:00

Azt mondják, a tanulás befektetés. Főleg akkor, ha külföldön tanulunk. Külföldön tanulni azonban akkor sem olcsó, ha próbáljuk minimálisra csökkenteni a költségeinket. Hogy mennyire drága Angliában, Németországban vagy az Egyesült Államokban tanulni? Lássuk a számokat!

Németország: ahány egyetem, annyiféle tandíj

Németország egyes tartományai maguk határozzák meg, hogy egyetemeiken, főiskoláikon van-e tandíj, és ha igen, akkor mekkora. Sok felsőoktatási intézmény esetében 1375 dollárban, vagyis körülbelül 275 ezer forintban határozzák meg az éves tandíj mértékét, számos német egyetemen – többek között Berlinben és Brandenburgban – azonban nem kell fizetni a tanulásért.

Nagy-Britannia: méregdrága elit egyetemek

Nagy-Britanniában 1998 óta egységes tandíj van a felsőoktatási intézményekben. Az angol egyetemeken 14 ezer 500 dollárban, vagyis közel 3 millió forintban határozták meg a tandíj összegét. Az Oxford egyes mesterképzésein – például politológus vagy orvosi szakjain – pedig 30-40 ezer dollárt is elkérnek egyetlen tanévért. Cambridge-ben pedig attól függetlenül, hogy valaki bölcsésznek vagy orvosnak tanul, évente egységesen 5400 dollárt, vagyis valamivel több mint 1 millió forintot köteles fizetni.

Egyesült Államok: hatalmas különbségek

Az Egyesült Államokban 5 ezer és 50 ezer dollár (1 és 10 millió forint) között alakulnak az éves tandíjak. Massachusetts államban például egy orvostanhallgatónak 8 ezer dollárt kell fizetnie egy évért, míg a pennsylvaniai egyetemen az alapképzés egységesen 40 ezer dollárba kerül.

Természetesen léteznek a fent felsoroltaknál olcsóbb és drágább egyetemek is külföldön. A tandíjak a kevésbé elit egyetemeken is finoman szólva drágák az átlagos magyar pénztárcához mérten. Azt azonban még az összegek ismerete mellett sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy külföldi egyetemen szerzett diploma a munka világában mekkora előnyt jelent. Egy jól fizető külföldi állással akár egy év munkával megtérülhet a három, négy vagy akár öt évig fizetett külföldi tanulás költsége, amit pedig azután keresünk, az mind a munkánk és a „befektetésünk” után járó nyereség. Ösztöndíjak pedig szinte minden országban vannak, ha valaki jól tanul, számos külföldi egyetem ajánlata közül választhat.


Fotó: FreeDigitalPhotos