Jump to content

Állampapír versenyez a bankbetéttel

2012. 10. 16. 00:00

Bár a bankok manapság rendkívül kedvező feltételek mellett kínálnak akciós betéteket, az itt elhelyezett pénz állománya mégis csökkent az idei első félévben, miközben az állampapírokba a tavalyinál jóval nagyobb összeget helyezett el a lakosság. Rövid távon a bankbetét tűnik a legjobb ötletnek, de néhány évre nézve már az állampapír a befutó.

Az idei év első hat hónapjában 245 milliárd forinttal, 51 százalékkal nőtt a lakosság állampapír állománya, miközben a bankbetétekben elhelyezett pénz május-júniusban 60 milliárd forinttal csökkent – derül ki a Magyar Nemzeti Bank és az Államadósság Kezelő Központ kimutatásaiból. A tendencia tehát az, hogy aki a biztonságos megtakarítási formákban hisz, annak érdemes mindkét eszköznél a felmerülő ajánlatokat mérlegelnie.

A feltételmentes bankbetéteknél jelenleg féléves időtávra a legjobb ajánlatok – a levonások után – 7 százalékos kamattal kecsegtetnek, míg egy év alatt szinte éppen ugyanekkora hozam érhető el ezzel az eszközzel ma Magyarországon. Három éves távlatban viszont csupán 6,5 százalékkal kell beérnünk, ha a bankbetétet választjuk.

Ez utóbbi az az időtáv, amelynél csak a kamatot nézve mindenképpen jobb ajánlatot kaphatunk, ha állampapírban gondolkodunk, hiszen a prémium államkötvény 9,5 százalékot kínál jelenleg. Ha egy évre kötnénk le pénzünket, akkor is érdemes megvizsgálni az állampapírokat, hiszen ugyancsak 7 százalék körüli kamattal számolhatunk. Fél éves távon viszont a legjobb bankbetéteknél valamivel alacsonyabb, 6,75 százalékos kamatot érhetünk el a kincstárjegyekkel.

Persze ha hajlandóak vagyunk különböző feltételeknek eleget tenni, akkor fél-egy éves időtávon mindenképpen a bankbetétet érdemes választani, hiszen így akár 9-10 százalékos kamatra is szert tehetünk.

Mind a bankbetét, mind az állampapír a legbiztonságosabb megtakarítási formák közé tartozik, a különbség csupán annyi, hogy a betétekre körülbelül 30 millió forintig vállal garanciát az Országos Betétbiztosítási Alap, míg az állampapírokra gyakorlatilag teljes mértékű garanciát nyújt az állam.

Kockázatkerülő befektetőként mindenképpen számításba kell vennünk azt az eshetőséget is, ha a lejárat előtt szeretnénk a pénzünkhöz jutni. Amennyiben erre sor kerül, vélhetően az állampapírokkal járunk jobban, hiszen azokat a futamidő alatt mérsékelt kamatveszteséggel eladhatjuk. A bankbetétek feltörése azonban a teljes kamat elvesztésével jár. Akad ugyan néhány pénzintézet, amely olyan konstrukciót ajánl, mely a lekötött pénz felvételekor is nyújt némi kamatot, ám a rugalmasságnak komoly árat szabnak: az így elérhető maximális hozam messze elmarad a hagyományos betétektől, vagy az állampapíroktól akkor is, ha nem nyúlunk az összeghez.


Fotó: FreeDigitalPhotos