Jump to content

Mennyibe kerül a halálunk?

2012. 10. 30. 00:00

Szomorú, de tény, hogy a halálunk is pénzbe kerül, költségekkel jár. „Ez már azonban nem az én gondom, ezzel nem foglalkozom.” – gondolhatnánk. De a költségeket – amelyek korántsem alacsonyak legyen az illető szegény vagy gazdag – valakinek állnia kell.

A temetésről annak kell gondoskodnia, aki ezt szerződésben vállalta, ha ilyen személy nincs, akkor az, akit az elhunyt végrendeletében megnevezett. Ha a végrendelet sem nevez meg senkit, akkor az elhunyt házastársa vagy élettársa, vagy a legközelebbi hozzátartozója köteles fizetni a költségeket. Ha senki sincs, aki kifizetné a temetési költségeket, akkor az adott település önkormányzata gondoskodik a végtisztességről.

Szükség van egy sírhely, egy sírbolt vagy egy urnafülke meghatározott időre való megváltására. A sírhely bérlése a legdrágább: általában minimum 25 évre lehet megváltani, amelynek ára átlagosan 50 és 500 ezer forint között mozog. Az urnafülkét minimum tíz évre lehet bérelni, és 30-50 ezer forint körüli összegbe kerül. A sírhely árai természetesen nagyban függnek attól, hogy a temető, amelyben a sírhelyet váltjuk, mely településen található, és ott milyen díjszabás van érvényben, és természetesen attól is, hogy az adott temetőn belül mennyire frekventált helyen található a sírhely. Ezen túl a ravatal, a halottszállítás, a díszcsokrok és a koszorúk árát is fizetni kell. Jelentős összeget jelent ezen túl a sírkő készíttetése: néhány tízezer forinttól több százezer forintig terjedhet az ára, attól függően, hogy milyen anyagból szeretnénk csináltatni, és milyen módon. A sírhely bérlésének lejártakor egy előre meghatározott időszakra ismét meg kell váltani a bérleti jogot, ha ezt nem tesszük, a sírhelyet az önkormányzat értékesítheti másnak.

Kétféle módon gondoskodhatunk előre a temetéssel járó költségekről. Az egyik lehetőség egy előtakarékossági számla nyitása, ebben az esetben az előre megbecsült költségeket egy összegben vagy részletfizetés formájában előre rendezhetjük a temetés költségeit. A másik lehetőség a biztosítóknál létező kegyeleti célú életbiztosítás. Ha ezt a megoldást választjuk, előre meghatározott időtartamra (minimum 5 évre) vállaljuk, hogy a számlára rendszeresen befizetünk egy előre meghatározott pénzösszeget. Az összegyűlt pénz a temetés költségeinek fedezésére szolgál, egy összegben vagy életjáradék formájában is lehet kérni annak kifizetését.


Fotó: FreeDigitalPhotos