Jump to content

Hatalmas bankfúzió Lengyelországban

2012. 12. 04. 00:00

Lengyelország harmadik legnagyobb pénzintézete jön létre a Banco Santander és a belga KBC lengyel érdekeltségeinek összevonásával.

A lengyel pénzügyi szervezetek állami felügyelete kedden engedélyezte, hogy a spanyol Banco Santander egyesítse a belga KBC bank- és biztosítócsoport lengyelországi Kredyt Bank leányát saját ottani érdekeltségével, a Bank Zachodni WBK-val. A lengyel cégbíróság várhatóan az év végéig bejegyzi az új bankot.

Az erről szóló információt a KBC juttatta el az MTI-hez kedden. Az egyesülés után a Santander 76,5 százalékos részesedéssel bír majd az új bankban, míg a KBC 16,4 százalékkal, a kisbefektetők kezében pedig 7,1 százalék lesz. Az egyesült banknak mintegy 900 fiókja és 3,5 millió ügyfele lesz.

A Bank Zachodni WBK és a Kredyt Bank is tőzsdén jegyzett cég Varsóban. Az egyesülő bank is tőzsdén marad. A KBC tavaly júliusban változtatott az Európai Bizottsággal kötött alkuján, amelyben a 2008-2009-es pénzügyi válság idején kapott 7 milliárd eurós állami támogatás fejében a CSOB cseh fiókbank és egy privátbanki tag (KBL) eladására kötelezte el magát. Az új megegyezés értelmében a tervezett cseh és magyar értékesítések helyét a lengyel Kredyt Bank és az ugyancsak lengyel Warta biztosító vette át. Ez utóbbit már el is adta a KBC.