Jump to content

Mennyibe kerül egy autóbaleset?

2012. 12. 04. 00:00

Átlagosan 200 ezer forintot fizetnek a magyar autósok, ha balesetet okoznak közúton – derül ki az egyik legnagyobb hazai biztosítótársaság reprezentatív felméréséből. A kutatás szerint a Budapesten élő iskolázott férfiak okozzák a legnagyobb kárt. Megfelelő biztosítás hiányában pedig egészen extrém összegek is kialakulhatnak egy-egy balesetnél.

Október végéig 1200 hazai autós véleményét kérték ki, eszerint pedig átlagosan 197 ezer forintot hagynak ott a gépjármű-vezetők a közúti balesetek alkalmával. A megkérdezettek közül közel 30 százaléknak volt már rész e autóbalesetben. A férfiak 66 százaléka mondta azt, hogy sosem volt még balesete, míg a nők esetében ugyanez a szám 78 százalék volt. A felsőfokú végzettségűek (58 százalék) és a budapestiek (52 százalék) voltak ebből a szempontból a legrosszabb helyzetben, hiszen közülük majdnem minden második megkérdezettnek volt már közúti balesete.

Jelentős szórást mutat az egyes társadalmi csoportokat megvizsgálva a legnagyobb költség, melyet egy baleset miatt ki kellett fizetnie a megkérdezetteknek. Míg például a felsőfokú végzettségűek esetében az összeg elérte a 300 ezer forintot, a csupán alapfokú végzettséggel rendelkezőknél ez a szám 125 ezer forint alatt maradt. A budapesti lakosok legkomolyabb eddigi balesetük alkalmával közel 240 ezer forintot voltak kénytelenek kifizetni, míg ugyanez az adat a vidéken élőknél mindössze 116 ezer forint ot tett ki.

Ezek azonban csak átlagos adatok, ha viszont az autós nem rendelkezik megfelelő biztosítással, és mag a okoz kárt a saját autójában, ennek az összegnek a többszörösét is ki kell fizetni.

Amennyiben mi okoztuk a balesetet, a mi felelősségbiztosítónk fogja a károsult kárigényét kifizetni. A biztosítócég számunkra pedig felajánlja azt a lehetőséget, hogy a kifizetett összeget a társaságnak egy összegben, 60 napon belül visszatérítsük. Ez nem kötelező, pusztán lehetőség: amennyiben nem élünk vele, a biztosításunk díja fog megemelkedni a következő biztosítási időszakra (pótdíj), mivel bonus-malus besorolásunk romlik.

Egy baleset – személygépkocsi és motorkerékpár esetén – 2 osztállyal történő visszaminősítést jelent, függetlenül a káresemény nagyságától.

A biztosítócég felméréséből az is kiderült, hogy károkozás az esetek döntő többségében a járművek ütközése, illetve az egyéb tárgyakkal történő ütközések miatt következett be. Ez a két típus az összes kár több mint 80 százalékát tette ki az idei év első 10 hónapja során.


Fotó: FreeDigitalPhotos