Jump to content

Felújításra spórolnak a fiatalok

2012. 12. 06. 00:00

Ötből négy fiatal felnőtt lakásfelújításra gyűjt lakáselőtakarékossági számlával, és csupán kevesebb mint négy százalékuk építkezne az évek alatt így megtakarított összegből - derül ki az egyik legnagyobb hazai pénzintézet legújabb felméréséből, amely azt vizsgálta, hogy a 25 és 40 éves kor közötti ügyfelek elsődlegesen milyen célra szeretnék felhasználni a lakáselőtakarékossági számlán összegyűlt pénzt. Havi néhány ezer forint megtakarítás is elég lehet a korszerűsítési beruházások finanszírozására.

A felmérésre adott válaszokból kiderült, hogy a lakáselőtakarékossági számlával rendelkező 25-40 évesek 81 százaléka lakásfelújításra gyűjt, azaz ötből négy fiatal felnőtt ilyen célra használná fel az évek során felhalmozott összeget. A második leggyakrabban említett felhasználási cél az ingatlanvásárlás volt a fiatal felnőttek körében (15 százalékuk válaszolta ezt) míg csupán 4 százalékuk használná saját ház építésére a lakástakarékos megtakarítását.

Az adatokból az is kiderül, hogy a válaszadók több mint fele (56 százaléka) havonta kevesebb mint ötezer forintot gyűjt a számláján, 20 százalékuk 5 és 15 ezer forint közötti összeget, míg havi 15 ezer forintnál többet közel 24 százalékuk tesz félre a lakáselőtakarékossági számláján.

Azok, akik vásárlásra vagy építkezésre gyűjtenek, jellemzően a legmagasabb betéti kategóriában találhatók, azaz ők rakják félre a legtöbbet, ami érthető is, hiszen ez igényli a legtöbb pénzt. Ugyanakkor nagyon gyorsan fel is szeretnék használni az összegyűlt pénzt: a legtöbb lakáselőtakarékossági számlával rendelkező fiatal 4 év után szeretné kivenni az addig összegyűlt pénzt. A felújításra gyűjtők többsége ezzel szemben ennél hosszabb távon tervez: 40 százalékuk nyolcéves megtakarítási időtartamra szerződött le, míg 25-25 százalékuk négy, illetve öt évre.

A felmérés szerint a fiatalok nemcsak tisztában van azzal, hogy a lakáselőtakarékossági számlát nemcsak lakásvásárlásra vagy házépítésre, de felújításra is fel lehet használni, de a legtöbben
élnek is ezzel a lehetőséggel.

A lakáselőtakarékossági számla nagy előnye, hogy az állam a megtakarítási időszakban az éves betétbefizetések után 30 százalékos, de maximum évi 72 ezer forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást biztosít adó- és járulékmentesen. Az állami támogatás kizárólag lakással kapcsolatos beruházásokra használható fel.


Fotó: FreeDigitalPhotos