Jump to content

Magántőke is részt vehet a ciprusi bankmentésben

2012. 12. 09. 00:00

Az EU, az IMF és az Európai Központi Bank hármasa azt tervezi, hogy a magánszektor befektetőit is bevonná Ciprus meggyengült bankszektorának feltőkésítésébe - közölte vasárnap a Der Spiegel.

A hetilap idézte Ciprus és a trojka közötti szándéknyilatkozat tervezetet, amely szerint "az adófizetők költségeinek a csökkentése céljából a banki részvényeseknek és más hitelezőknek kellene átvállalniuk a veszteségeket, mielőtt jóváhagynák az állami segélyt".

Ciprus számításai szerint bankszektorának feltőkésítéséhez 10 milliárd euró mentőcsomagra lenne szükség, ami az ország hazai össztermékének (GDP) több mint a fele.

Ciprus, amelynek bankszektora különösen súlyos veszteségeket szenvedett el a görög válság miatt, június óta tárgyal a trojkával egy segélycsomag feltételeiről.

A ciprusi központi bank pénteken a hazai össztermék (GDP) idei alakulására vonatkozó számot 1,1 százalékos gyengülésről 2,4 százalékos zsugorodásra változtatta, a jövő évit 0,4 százalékos növekedésről 3,5 százalékos csökkenésre módosította.