Jump to content

Mennyibe kerül a téli gumi?

2012. 12. 12. 00:00

Bár autósként szívesen spórolnál ezen, de ha Magyarországon élsz, semmiképpen nem kerülheted el a téligumi vásárlását. Fizethetsz az új abroncsokért akár több mint százezer forintot is, vagy megúszhatod az egészet 10-15 ezerből, de ebben az esetben fokozottan igaz a mondás, miszerint olcsó húsnak híg a leve.

Ugyan hazánkban átlagosan egy évben csak minden negyedik nap síkosak, vagy nedvesek az utak, a balesetek több mint fele ilyen körülmények között történik. Ezért rendkívül fontos, hogy a megfelelő gumik legyenek az autónkon. A szakemberek szerint már 7 Celsius-alatt célszerű felrakni a téli abroncsokat, a normál gumik ugyanis ilyen hidegben már nem tapadnak megfelelően az utakon.

Rengeteg típus és márka közül választhatunk, melyek között óriásiak az árkülönbségek. Azonban higgyük el, nem csak az árakban van differencia, hiszen bár lassú, városi forgalomban, száraz körülmények között lényegében nem vehető észre, milyen gumi van az autón, ha megváltoznak a körülmények, máris egészen másként fog viselkedni egy nagyon olcsó és egy nagyon drága téli abroncs. Ugyanígy nem mindegy, hogy egy szett gumi kettő vagy négy évet bír ki, különösen a sok helyen megdöbbentően rossz állapotú hazai utakon.

Ha a pénz nem számít, akkor akár a prémium kategóriában is keresgélhetünk, ám tudnunk kell, hogy itt 60-65 ezer forintért jutunk egyetlen téligumihoz, amiből ugyebár legalább kettő kell – a hajtott kerekek száma miatt. Az alsó határ az új abroncsok esetében nem sokkal tízezer forint felett van, vagyis ha nem kell felnit vennünk, akkor alsó-közép, vagy középkategóriás gumik esetében legalább 30-50 ezer forintot rá kell szánnunk, hogy biztonságossá tegyük magunk számára a téli autózást is.

Ha ennél kevesebbet tudunk csak rászánni, akkor vehetünk használtan is téligumit, ám mint minden más tárgy esetében, a nem új állapot kockázatot jelent, még ha egyébként jó állapotúnak is tűnnek az abroncsok. Használt gumit télre már 5000 forintért is kaphatunk, de legrosszabb esetben is egy darabot tíz ezer forint alatt megúszunk. Amennyiben eme megoldás mellett döntünk, akkor a használatba vétel előtt alaposan vizsgáltassuk át a gumi állapotát, elég mélyek-e a redők azon. Használt abroncsokra azokban semmiképpen se gondoljunk tartós megoldásként, mert ezek jó esetben egy telet bírnak ki az autónkon biztonságban.

Érdemes lehet figyelni a különféle akciókat, hiszen a számtalan gumikereskedő kedvezményekkel próbálja magához vonzani a vevőket, ami által mi is több ezer forintot spórolhatunk, ha jól időzítjük a vásárlást. Ne felejtsük el, hogy még mindig biztonságosabb nyáron téli gumival menni, mint télen nyári abroncsokkal autózni!


Fotó: FreeDigitalPhotos