Jump to content

Így adózunk 2013-ben

2012. 12. 27. 00:00

Az év vége és az újév beköszönte mindig változást hoz, nincs ez másképp az adózás terén sem. Az egyik legfontosabb év eleji változás lesz a szuperbruttó megszűnése, a tranzakciós illeték bevezetése, és a telefonadó felső határának megemelése.

Megszűnik a szuperbruttó

Azok számára, akik havi 202 ezer forint felett kerestek, jó hír, hogy megszűnik a szuperbruttó, így ezentúl nekik is 16 százalékos jövedelemadót kell fizetniük. Szintén fontos fejlemény a havi 660 000 forint felett keresőknél az, hogy 2013-tól a 10 százalékos egyéni nyugdíjjárulékot a jövedelem nagyságától függetlenül is meg kell fizetni. Havi egymillió forintig azonban a szuperbruttó kivezetése még ellensúlyozza a nyugdíjjárulék-emelkedés negatív hatását a nettó jövedelem szempontjából.

Kedvezőbb biztosítások

Szintén változás, hogy ezentúl nem számít bele a jövedelembe a munkáltató által fizetett adóköteles biztosítás díja, így jövőre nemcsak a csoportos, de a magánszemélyek számára kötött személybiztosítások után sem kell jövedelem szerint adózni.

Megéri továbbra is a cafeteria

2013-ban is érdemes lesz béren kívüli juttatásokat adni és kapni, még úgy is, hogy az eddigi 10 százalék helyett jövőre 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni utána. Az Erzsébet-utalványt jövőre is elfogadják majd a vendéglátásban, és havi 8 ezer forintig kedvezményes adózás mellett kapható.

Tranzakciós illeték

A tranzakciós illeték az eddigi 0,1 százalékról 0,2 százalékra, készpénzfelvétel esetén a háromszorosára nő, a tranzakciós adót pedig kiterjesztik a pénzváltásra is. Mindez akkora terhet jelent a bankoknak, hogy a pénzintézetek várhatóan áthárítják az illeték egy részét vagy a teljes adót az ügyfelekre, így számítanunk kell a banki költségek növekedésére az év elején. A drágulás mértéke természetesen bankonként eltérő lehet.

Telefonadó

Az idén július 1-je óta létező telefonadó mértéke is növekszik: eddig magánszemélyek számára hívószámonként maximum 400 forint lehetett havonta az adó mértéke, jövőre azonban ez a limit 700 forintra növekszik. Nem magánszemélyek esetén pedig a maximum 1400 forint volt havonta hívószámonként, 2013-tól ennek mértéke 2500 forintra nő.

Iparűzési adó

Változik a helyi iparűzési adó számításának módja is: az adóalap megállapítása sávos rendszerben történik 2013-tól.

Fotó: FreeDigitalPhotos