Jump to content

Cafeteria változások 2013-ban

2013. 01. 01. 00:00

A béren kívüli juttatások után 2013-tól az előző évihez képest közel 5 százalékkal többet kell adózni – emellett azonban a cafeteria sok egyéb eleme is változik, többek között az Erzsébet-utalvány, a SZÉP kártya és az életbiztosítások adózásában van változás.

A béren kívüli juttatások után fizetendő adó a tavalyi 30,94 százalékról 35,7 százalékra nő 2013-ban – ez ugyan mindenképp a terhek növekedését jelenti, de szakértők szerint a cafeteria ennek ellenére továbbra is népszerű marad, bővül ugyanis azoknak a szolgáltatásoknak a köre, amelyekre felhasználható.

Az Erzsébet-utalvány keretösszege havi 5 ezer forintról 8 ezer forintra emelkedik, ráadásul ezentúl a fogyasztásra kész étel vásárlásán túl éttermekbe és egyre több hipermarketben is fizethetünk Erzsébet-utalvánnyal. Teljesen eltűnnek azonban az egyéb utalványok: 2013-ban élelmiszervásárlásra már kizárólag az Erzsébet-utalvány létezik.
Adómentesek lesznek 2013-tól a munkáltató által – egy év alatt összesen legfeljebb 50 ezer forint értékben – adott kulturális eseményekre szóló belépők, így a múzeumok, kiállítások, színházak és koncertek belépőjegyei és bérletei, valamint a könyvtári beiratkozási díj.

Változik a biztosítások adózása is: 2013-tól az adóköteles személybiztosítások (élet-, baleset- és betegségbiztosítások) után a kifizetőnek (munkáltatónak) kell adót fizetnie. A munkáltató által fizetett teljes életre szóló kockázati életbiztosítások azonban továbbra is adómentes juttatásnak minősülnek. Abban az esetben viszont, ha ilyennel rendelkezünk, az esetleges visszaélések elkerülése érdekében kötelesek vagyunk bizonyos adatokat megadni.

Egyre több helyen használhatjuk a SZÉP kártyánkat is. Ezentúl fizethetünk uszodabelépőt és sportegyesületi tagságot is a kártyával, de a sport és szabadidős oktatásért, a sporthorgászatért és sporteszközökért is fizethetünk vele, sőt, sportpályákat is bérelhetünk a segítségével.

2013-ban ismét érdemes lesz önsegélyező pénztári tagnak lenni. A kasszák által nyújtható szolgáltatások köre jelentésen bővül: a gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások jóval szélesebb körére vehető igénybe, és a számláról fizethetők lesznek a tanévkezdés és a tandíj költségei is, emellett pedig a közüzemi díjakat, a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitel törlesztését, valamint az otthoni gondozást és idősgondozást is támogathatja a kassza. Persze az önsegélyező pénztári tagság igénybevételének szigorú feltételei vannak.

Fotó: FreeDigitalPhotos