Jump to content

Mit tegyél, ha autóbaleseted volt?

2013. 01. 02. 00:00

Bármennyire is elővigyázatosan és rutinosan vezetsz, ha gyakran jársz autóval, megeshet, hogy akár a saját figyelmetlenséged miatt, esetleg mások hibájából, vagy akár csak a fatális véletlennek köszönhetően balesetet szenvedhetsz. Tudod, hogy mit kell tenned baleset esetén?

A legelső és legfontosabb feladatod a baleset után, hogy megnézd, megsérült-e bárki. Ha igen, azonnal hívnod kell a mentőket és a rendőrséget. Ha nem történt személyi sérülés, akkor „csak” a kárt kell rendezned, ehhez a következőket kell tenned.

Még a helyszínen meg kell adnod a saját és az autód adatait, valamint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz szükséges adatokat, és ugyanezeket el kell kérned a balesetben részes másik féltől is. Kérd el a személyi igazolványát, a jogosítványát, a forgalmi engedélyét és a biztosítását, nehogy álnevet vagy hamis adatokat adjon meg magáról! Ha vannak szemtanúk, akkor az ő adataikat is mindenképp kérd el!

Még a helyszínen ki kell töltenetek a betéti lapot (európai baleseti bejelentőt). Ebben a lehető legpontosabban le kell írnotok, hogy mi történt, hogyan helyezkedtek el az autók a balesetkor, meg kell jelölnötök azt, hogy ki okozta a balesetet, és ki volt a vétlen károsult. Ez azért fontos, mert a vétlen félnek csak abban az esetben téríti meg a kárát a biztosító, ha tudja bizonyítani, hogy vétlen volt. Mindkettőtöknek alá kell írnia a betéti lapot, majd abból egy-egy példányt kell kapnotok. Fényképezd le a telefonoddal a baleset helyszínét, az autók helyzetét, így később – ha szükség lenne rá – igazolhatod vele az igazadat. Ha nem tudjátok eldönteni, hogy ki okozta a balesetet, nagy anyagi kár keletkezett vagy külföldi is érintett a balesetben, akkor mindenképp hívnotok a rendőrséget.

Ha a kár okozója elhajt a helyszínről a baleset után, ha tudod, mindenképp jegyezd meg, vagy fényképezd le a rendszámát! Ha ismered a rendszámot, a Belügyminisztérium adatbázisából kiderülhet, hogy ki okozta a balesetet.

Ezután a biztosítódnál be kell jelentened, hogy baleset történt. Ha te okoztad a balesetet, akkor 8 napon belül kell jelezned azt a biztosítódnál, ha pedig a te vagy a károsult, akkor 30 napon belül kell a kárigényedet a kárt okozó fél biztosítójához eljuttatnod. Ezután a biztosító dönt arról, hogy javítható-e az autó, ha nem, akkor totálkárosnak minősíti. Ha javítható, akkor egy kárszakértő megnézi az autót, és megbecsüli a kár mértékét. Fontos, hogy eddig az autód ugyanolyan állapotban maradjon, mint amilyenbe a balesetkor került, addig javíttatnod nem szabad.

Ezután lehetőség van arra, hogy a biztosító egy összegben kifizesse a kártérítést, így a javíttatást ezután magadnak kell rendezned a kapott pénzből. De az is lehet, hogy az autódat a biztosítóval szerződésben álló javítóműhelyben javíttatják meg. A harmadik opció pedig az, hogy a biztosító – miután megjavíttattad az autódat – a szervizben kapott számla bemutatása után téríti meg a költségeidet.

Fotó: FreeDigitalPhotos