Jump to content

Hogyan kérj fizetésemelést?

2013. 01. 10. 00:00

Már jó ideje egy cégnek dolgozol, lojális vagy, és gyakran még a szabadidődben is dolgozol? Úgy érzed, hogy ezért több pénzt érdemelnél? Fizetésemelést kérni nem könnyű, de időnként elkerülhetetlen. A következő technikák segíthetnek abban, hogy sikeresen kérj fizetésemelést.

Gondold végig, miért vagy hasznos a cégnek!

Pusztán azért, mert kevés a fizetésed, és alig tudsz megélni a béredből, még nem elég indok ahhoz, hogy fizetésemelést kérj. A munkaadók többsége – még ha meg is értené a helyzeted – pusztán ezért nem ad fizetésemelést. Kizárólag az a munka számít a számukra, amelyet végzel. Éppen ezért gyűjtsd össze azokat a tulajdonságaidat, amelyek a munkaadód számára hasznosak!

Írd össze, hogy melyek azok a feladatok, amiket a munkahelyeden elvégzel, és persze azt is gyűjtsd össze, hogy milyen hibákat szoktál véteni és milyen gyakran. Ha a mérlegelés után úgy érzed, hogy ezek alapján a főnököd nem lehet teljes mértékig megelégedve veled, akkor jobb, ha leteszel arról, hogy reménykedj.

Ha viszont úgy találod, hogy önállóan tudsz dolgozni, és képes vagy mindig időre elvégezni a feladataidat, ha sosem késel a munkahelyedről, és ha szükséges, a szabadidőből is áldozol a munkádra, ráadásul hibákat is csak nagyon ritkán vétesz, akkor reménykedhetsz abban, hogy pozitív visszajelzést kapsz majd.

Találd meg a megfelelő alkalmat!

Ha mindent számba vettél, és úgy döntöttél, hogy mindenképp megpróbálsz fizetésemelést kérni, akkor meg kell találnod a megfelelő időpontot. Biztosan akad a főnököd napirendjében is egy-egy nyugodtabb időszak. Egy ilyen alkalommal menj be az irodájába, és kérdezd meg, hogy mikor tudnátok beszélni.

Légy határozott, de ne erőszakos!

A nagy beszélgetéskor a legfontosabb, hogy higgadt légy és határozott, de semmiképp se légy erőszakos. Ne könyörögj vagy esdekelj a főnöködnek, csak határozottan, a tényekre hagyatkozva mondd el, hogy milyen érdemeid vannak, és emeld ki, hogy miért jár jól veled a cég.

A főnök válasza

Miután felvetetted a kérdést, a főnököd többféleképpen reagálhat. A legvalószínűbb, hogy időt kér, és átgondolja a dolgot, vagy megvitatja a kérdést a feletteseivel. Előfordulhat, hogy nem járul hozzá a fizetésed emeléséhez, ennek lehet az oka a cég nem túl fényes anyagi helyzete, de akár az is, hogy úgy ítéli meg, hogy nem kaphatsz több fizetést. Ezt a választ vagy elfogadod és megpróbálsz mindent továbbra is ugyanúgy csinálni, mint eddig, vagy megpróbálsz új munkahely után nézni, ahol esetleg többet kereshetsz majd.

A legjobb, ami történhet, hogy a főnököd helyénvalónak találja a kérésedet, és vagy ajánl egy magasabb összeget, vagy megkérdezi, hogy te milyen összegre gondoltál. Készülj előre, ne érjen a kérdés váratlanul. Járj utána, hogy a munkaerőpiacon a hasonló beosztásban dolgozók mennyi pénzt keresnek. Ne ess túlzásba, csakis reális mértékű emelést javasolj.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor ezentúl több pénz érkezik majd a számládra. A többlet pénzt használd fel okosan, és fektesd be, hogy az később is a hasznodra válhasson!

Fotó: FreeDigitalPhotos