Jump to content

Gyakran elcsábulsz, pedig nem kéne költened? Néhány technika, amivel kivédheted

2013. 01. 17. 00:00

Megtörtént már veled is, hogy hónap elején elhatároztad: az elkövetkező 30 napban kizárólag olyan dolgokra költesz, amelyek alapvetően szükségesek, ám egy-két hét elteltével megláttál egy csinos ruhát vagy egy szép telefont a kirakatban, és elcsábultál? Mit tehetsz ilyenkor?

Számos technika létezik, amely segíthet a probléma megoldásában. Az első és legfontosabb, hogy felismerd, túl sokat költesz feleslegesen. Ülj le, ás nézd végig az elmúlt néhány hónap bankszámlakivonatait, és nézd meg, mi az, amire felesleges volt költened. Ezeket karikázd be magadnak. Ezentúl tudni fogod, hogy melyek azok a helyzetek, amikor költekezni szoktál, így a jövőben el tudod kerülni azokat.

A következő lépés az, hogy tudatosítod magadban, miért nem lenne szabad többet költened: például azért, mert adósságot halmozol fel vele, vagy azért, mert a pénz másra kellene, például a hiteled fizetésére. Néha elegendő lehet, ha ezt magaddal megbeszéled, de az is lehet, hogy jól jön, ha egy barátoddal vagy a szüleiddel elbeszélgetsz az anyagi helyzetedről, és megfogadod a tanácsukat. Egy pártatlan kívülálló gyakran jobban meg tudja ítélni a helyzetedet, mint te magad. A pároddal vagy egy barátoddal azt is elhatározhatjátok, hogy közösen tesztek félre, és a megtakarított pénzből például egy közös nyaralásra mentek.

Tűzz ki magadnak hosszú távú célokat, például azt, hogy hat éven belül saját lakást szeretnél venni, vagy azt, hogy ha keveset költesz, két év múlva autót tudsz venni, vagy jövőre külföldre mehetsz nyaralni. Azzal, hogy a cél folyamatosan a szemed előtt lebeg, sokkal könnyebb a hétköznapokban lemondani dolgokról.

Ha már tisztában vagy a céljaiddal, ülj le a számítógéped elé, és keresgélj egy kicsit a különböző befektetési lehetőségek között, egy jó befektetéssel könnyen tovább gyarapíthatod a pénzed. Ha lakásra gyűjtesz, érdemes lehet például lakáselőtakarékossági szerződést kötnöd. Így nemcsak azt éred el, hogy a pénzedet garantáltan nem költöd el, de az állami támogatásnak köszönhetően még pluszbevételre is szert tehetsz, vagyis hamarabb érheted el a célodat.

Az is jó megoldás lehet, ha a bankodnál limitálod azt, hogy mennyit költhetsz egy adott hónapban a bankszámládról. Az összegyűlt pénzt pedig lekötheted egy félévre vagy évre, így a pénzed nemcsak hogy nem új cipőkben áll, de még kamatozik is neked.

Hát nem jobb, ha néhány divatos ruhával vagy mobiltelefonnal kevesebbed van, de a saját lakásodban iszogathatod a teádat munka után? Ha odafigyelsz arra, hogy mikor mire költesz, idővel sikerülhet.

Fotó: FreeDigitalPhotos