Jump to content

A republikánusok megszavazzák az adósságplafon emelését

2013. 01. 22. 00:00

A képviselőházi republikánus többség kész megszavazni, hogy május 18-ig szólóan megemeljék az amerikai adósságplafont - közölte kedden a The Washington Times.

A szövetségi alsóház szerdán szavaz a kérdésről. A republikánus többség törvénytervezete egyben nyomást kíván gyakorolni a felsőházra, mert egyúttal azt is indítványozza, hogy függesszék fel a képviselők, illetve a szenátorok fizetését, ha április 15-ig nem szavaznák meg a büdzsét.

A szenátus Barack Obama első hivatali éve óta nem fogadott el költségvetési határozatot. A képviselőház a jelenlegi elnök alatt két ízben szavazott meg büdzsétervezetet, ezek azonban nem emelkedtek törvényerőre.

Az amerikai államadósság jelenlegi plafonja 16,4 milliárd dollár, amit december végén ért el az amerikai államháztartás. A pénzügyminisztérium azóta rendkívüli módszereket alkalmaz a folyó kiadások fedezésére.

A technikai csőd lehetőségének négy hónappal való elodázása révén az amerikai honatyák a költségvetési tételek csökkentéséről megkötendő kompromisszum kidolgozására összpontosíthatnak. Ennek híján, egy tavalyi megállapodás értelmében március 1-jétől automatikus lefaragások lépnek életbe, amelyek különösen érzékenyen érintenék a Pentagont, valamint több belföldi projektet.