Jump to content

Százezren kérték az árfolyamgátat

2013. 01. 22. 00:00

Az árfolyamgát szerződések száma november végén meghaladta a százezer darabot. Még március 29-ig igényelhetjük az árfolyam rögzítését.

2012. november 30-ig összesen 90 530 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján – közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Novemberben összesen 12 158 darab új szerződést kötöttek, és ezzel a megkötött árfolyamgát szerződések kumulált darabszáma már meghaladta a 105 ezret – áll a felügyelet közleményében.

A lehetséges igénybevevők körét összesen körülbelül 450 ezer főre becsüli a PSZÁF. Ez alapján pedig a felügyelet megállapította, hogy 2012. november 30-ig az érintettek mintegy 23,3 százaléka lépett már be az árfolyamgát konstrukcióba.

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök november végén összesen 839 milliárd forintot tettek ki. A rögzítette árfolyamú hitelek állománya valamivel több mint egynegyede (27,2 százaléka) a lehetséges teljes devizahitel-állománynak – közölte a felügyelet. A PSZÁF azt is megbecsülte, hogy az árfolyamgáttal élők eddig összesen 3 279 millió forintnyi kamat megfizetése alól mentesültek.

Az eddigi 2012. december 31-ei határidőt meghosszabbították, így 2013. március 29-ig még igényelhetjük az árfolyamgátról szóló szerződés megkötését.

A hitelek rögzített árfolyamon való törlesztését minimum 3 évre, de legkésőbb 2017. június végéig lehet igényelni. Ez idő alatt az árfolyamgáttal a svájci frank alapú hitelt 180 forintos árfolyamon, az eurót 250 forintos, a japán jent 2,5 forintos árfolyamon törleszthetjük. Így a rögzített időszak alatt a devizaárfolyam-változások a hitelek törlesztő-részleteiben nem érződnek. A rögzített árfolyamon fizetett törlesztőrészlet és a piaci árfolyam közötti különbözet pedig egy forint alapú gyűjtőszámlára kerül.

A hitel gyűjtőszámlára kerülő kamatrészének megfizetését az állam és a pénzügyi szolgáltatók magukra vállalták, azaz az adós tartozásának ezen részét elengedik. Ugyanakkor a gyűjtőszámlán felhalmozott követelés után a pénzügyi szolgáltatók a budapesti bankközi kamatlábnak megfelelő kamatot számítanak fel. A közszférában dolgozók ehhez kamattámogatást kapnak.

Fotó: FreeDigitalPhotos